Geweld op vrouwen
In huis, op straat, overal
01 december 2021
*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
Geweld op vrouwen is een diepgeworteld probleem, thuis, op straat, overal. En de pandemie heeft daar geen goed aan gedaan. Afgelopen zondag kwamen in Brussel zo’n drieduizend mensen op straat om de overheid tot structurele maatregelen tegen geweld op vrouwen te dwingen. Het aanpakken van intimidatie op straat bijvoorbeeld, want dat maakt deel uit van een piramide van geweld die mogelijk uitmondt in femicide. Ook de inrichting van de openbare ruimte is gebaseerd op een mannelijke blik. Emancipatie van de man is nodig om de toxische masculiniteit te verdrijven.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
‘Ik geloof u en het is niet uw schuld.’ Punt
Een van de pijnpunten in de strijd tegen geweld op vrouwen is het feit dat veel vrouwen niet geloofd of niet au sérieux genomen worden als ze een aangifte doen. Maar advocate Liliane Versluys zegt tegen DeWereldMorgen dat het net essentieel is om tegen een vrouw te zeggen: ‘Ik geloof u en het is niet uw schuld. Punt.’ Daarom was een van de strijdkreten tijdens de betoging van afgelopen zondag dan ook “Ik geloof u” / “Je te crois”. Daarnaast vraagt Mirabal, een platform van verschillende feministische middenveldorganisaties die de betoging organiseerde, om concrete en structurele acties van de overheid.
Piramide van geweld
Joséphine Vandekerckhove beschrijft in haar essay op rekto:verso haar ervaringen met straatintimidatie en hoe het niet serieus genomen wordt. Joséphine neemt ons mee op een trip met allerlei kunstenaars en filosofen om te zoeken naar de oorzaken van het geweld op vrouwen. Ze vindt die in hoe steden zijn georganiseerd en vormgegeven – vanuit een mannelijk standpunt. En ze citeert de Nederlandse schrijfster Naeeda Aurangzeb die het over een piramide van geweld heeft. Het begint met seksistische grappen en kleedkamerpraat. Dan volgt straatinitimidatie, stalking, bedreiging, mishandeling en aanranding, verkrachting, en uiteindelijk moord. ‘Geweld tegen vrouwen vindt plaats in een context die seksisme normaliseert en uitlokt: zonder straatintimidatie geen feminicide.’
Straatintimidatie in de grootstad
Ook Charlotte Deprez heeft het op Apache over straatintimidatie, een fenomeen dat zich voornamelijk (maar niet uitsluitend) voordoet in de grootstad. Straatinitimidatie mag dan beschouwd worden als minst erge vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag, het heeft wel degelijk gevolgen. Nochtans is straatintimidatie sinds 2014 wel degelijk strafbaar volgens de wet op het seksisme. Maar omdat het nog steeds zo wijd verspreid is, lanceerde Plan International België in 2019 het digitale platform Safer Cities, waarop slachtoffers kunnen aangeven waar ze te maken kregen met grensoverschrijdend gedrag. En in Brussel staan er verschillende projecten in de steigers om geweld op vrouwen tegen te gaan.
Toxische mannelijkheid
Mannenemancipatie is een cruciale schakel in de strijd voor gelijke rechten van mannen en vrouwen, schrijft Patrick Van Dam op StampMedia. Dat betekent niet dat je van mannen zacht gekookte eitjes moet maken, maar hen bv. erop wijzen dat het uiten van emoties geen zwakte is. Mannen worden echter zo opgevoed, en daar levenslang in bestendigd. Dat zorgt voor toxische mannelijkheid met alle gevolgen van dien. Het Move-Men project wil daar iets aan doen door te sensibiliseren en informeren over hoe die toxische mannelijkheid in relatie staat tot gender(on)gelijkheid, relaties, discriminatie en privileges, en geweld.
Vragen en discussiepunten
DeWereldMorgen: Betoging in Brussel tegen geweld op vrouwen: “Ik geloof u”
rekto:verso: De stad in mij
Apache: Straatintimidatie blijft vrouwen achtervolgen
Ben je zelf al geconfronteerd geweest met straatintimidatie? Jongens mogen ook antwoorden. Hoe ging je daarmee om?
Tijdens rollenspellen leert de politie hoe ze slachtoffers moet verwelkomen op het politiebureau of op straat. De eerste opleidingen werden gegeven in september 2020. Ook de politiezone Brussel Noord wil straatintimidatie tegengaan. Afgelopen zomer ontwikkelde ze een brochure om slachtoffers, getuigen en potentiële daders te sensibiliseren.
StampMedia: Opinie: mannen emanciperen is de volgende stap in de strijd voor gelijke rechten
Hoe kijken jullie naar (mannen)emancipatie?