Gruwel in Israël en Palestina
Geweld van Hamas komt niet uit het niets
11 oktober 2023
Hamas ontbond afgelopen zaterdag al zijn duivels door vanuit Gaza Israël te bombarderen en het land binnen te vallen. Bij die acties ontvoerde het Israëli’s, maar ook buitenlandse burgers, en vielen er honderden doden en gewonden. En dit is nog maar een begin, want Israël heeft al zwaar teruggeslagen met bombardementen, en overweegt grondtroepen naar Gaza te sturen.
De veroordeling van de slachtpartij van Hamas is vanzelfsprekend, en het lijkt erop dat de solidariteitsbetuigingen vanuit het Westen aan Israël dat ook zijn. Maar niet iedereen is het daarmee eens. Want, zonder de terreur van Hamas te vergoelijken, hoe gruwelijk het geweld ook is, het komt niet uit het niets.
(Hamas is de politiek regerende partij in Gaza die door de EU en de VS bestempeld wordt als terreurorganisatie)
Nog nooit zo hopeloos
Ellen Debackere trok vorige zomer voor Apache naar Jeruzalem om er te praten met Witte Pater Frans Bouwen, een missionaris die er al 54 jaar ijvert voor interreligieus overleg. In al die tijd heeft Bouwen de situatie nog nooit zo hopeloos gezien. En dat was dus voor Hamas Israël aanviel. Dat komt omdat er aan Palestijnse kant geen leiders meer zijn als Yasser Arafat van de PLO (Palestijnse Bevrijdingsorganisatie) die mee aan de wieg stond van de Oslo-akkoorden uit 1993. Die akkoorden leken even tot een pad naar vrede te leiden. Maar, zo zegt Bouwen, de politieke leiders hebben die akkoorden getorpedeerd. Een van die politici is Benjamin Netanyahu die nu premier is van de huidige extreemrechtse regering. Maar ook de internationale gemeenschap heeft volgens Bouwen nagelaten om zijn rol te spelen.
Het zat eraan te komen
Sidi El Omari was in 2022 nog op reportage in voornamelijk Palestijnse gebieden, schrijft hij op StampMedia. Door wat hij daar gezien heeft, schrikt hij niet van het escalerende geweld. Wie uitzoomt, wist dat dit er al veel langer zat aan te komen. De actie van Hamas vindt hij tragisch, buiten proportioneel en onaanvaardbaar. Maar tegelijkertijd mag de verantwoordelijkheid van de Israëlische regering niet ontkend worden, vindt hij. Dit geweld is het resultaat van jarenlange spanningen, onderdrukking en extreme politieke ontwikkelingen, aldus El Omari.
Boodschap van solidariteit met Israël is problematisch
In dit opiniestuk op MO* schrijft Ludo De Brabander van Vrede vzw dat de boodschap van solidariteit van de EU met Israël problematisch is. Uiteraard is het evident om solidair te zijn met burgerslachtoffers, maar steun uiten aan een land met een barslechte reputatie op gebied van mensenrechten, dat Palestijns grondgebied koloniseert, en volgens mensenrechtenorganisaties én de VN de Palestijnen onderwerpt aan een apartheidssysteem, is volgens De Brabander meer dan een brug te ver.
Hypocrisie van het Westen
Ook Johan Depoortere op DeWereldMorgen hekelt de hypocriete steun van het Westen aan Israël, zij het in iets minder omfloerste taal. De pertinente vraag die Depoortere stelt, is waar de steun van het Westen was wanneer Israël gedurende decennia, en onder veel gematigde regeringen dan die van vandaag, tal van wreedheden beging op de Palestijnse bevolking met veel meer doden tot gevolg.
Uiterst gevaarlijke situatie
Wat als Israël Gaza blijvend bombardeert, en binnenvalt met grondtroepen? Als het Hamas wil uitroeien? Dan begeven we ons in een uiterst gevaarlijke situatie, zeggen professoren Internationale Politiek Jonathan Holslag (VUB) en David Criekemans (UA) op Doorbraak. De burgers van Gaza zullen er het grootste slachtoffer van worden, maar het zal ook internationale consequenties hebben. Want hoe zullen de naburige Arabische landen daarop reageren?
Europese ontwikkelingshulp opgeschort?
De Eurocommissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding Oliver Varhelyi kondigde in het begin van de week aan dat alle Europese ontwikkelingshulp (691 miljoen euro) aan Palestina opgeschort zou worden. Maar de inkt op X was nog niet droog of Varhelyi werd zowel door de Eurocommissaris voor Crisismanagement, als de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandbeleid en Veiligheid teruggefloten. Volgens Business AM wijst dit op behoorlijke meningsverschillen bij de EU-lidstaten onderling.
Vragen en discussiepunten
Apache: Missionaris Frans Bouwen: ‘Situatie in Israël en Palestina nooit eerder zo uitzichtloos’
Aan Palestijnse kant hebben we niet de leiders die het volk nodig heeft. Na de dood van Yasser Arafat heeft Palestijns president Mahmoud Abbas getracht zijn erfenis verder te zetten. Maar hij heeft moeten samenwerken met de Israëli’s terwijl hij steeds minder vrijheid kreeg om iets te verwezenlijken. Zo is hij stilaan het krediet bij zijn bevolking kwijtgeraakt.
StampMedia: Opinie: escalatie in Israël en Palestina is resultaat van jarenlange onderdrukking
Deze crisis is niet uit het niets ontstaan, maar is het resultaat van jarenlange spanningen, onderdrukking en extreme politieke ontwikkelingen.
MO*: ‘De EU hanteert twee maten en gewichten’
Aan Palestijnse zijde registreerde de VN 4.326 doden, van wie 1.022 strijders. Een kwart van de slachtoffers (1337) zijn minderjarigen! Er vielen dus veertien keer meer slachtoffers aan Palestijnse zijde en wat minderjarigen betreft moet je zelfs vermenigvuldigen met een factor 41. Het gaat om wekelijkse (!) doden die doorgaans het nieuws niet halen.
DeWereldMorgen: Reactie van het Westen op Palestijns verzet is hypocriet en ongeloofwaardig
Waar waren de protesten en de oproepen tot het staken van geweld toen Israëlische scherpschutters in 2018 meer dan 200 Palestijnen gericht doodden en veel anderen zwaar verwondden bij de geweldloze protesten aan de prikkeldraadomheining die Gaza van Israël scheidt. Onder de slachtoffers: verpleegkundigen, journalisten, gehandicapten, minderjarigen.
Eén van de scherpschutters kon in de Israëlische pers opscheppen over zijn heldendaden: hij had in één dag 42 knieën kapotgeschoten. De toenmalige Israëlische minister Gilad Erdan vergeleek de gedode Palestijnen in Gaza met Nazis: “Het aantal doden betekent niets, net als het aantal gedode Nazis in de oorlog…”
Doorbraak: ‘De geopolitieke gevolgen van deze oorlog kunnen gigantisch groot zijn’
Business AM: EU laat forse steek vallen: schrapt ze nu alle humanitaire steun aan Palestina of niet?