Het coronavirus

Misschien niet het gevaarlijkste, maar wel een virus met invloed

12 februari 2020

*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

Het coronavirus heet intussen officieel Covid-19 en heeft in China alleen al meer dan 1.000 doden op zijn geweten. Toch is het niet meteen het meest gevaarlijke virus. Maar dat het invloed heeft op de wereld, dat staat buiten kijf. Zo beïnvloedt het de protesten in Hongkong en, mocht het zich nestelen in Oost-Congo – en die kans is heel reëel – zou dat de bevolking, die door armoede, geweld, en het ebolavirus zo al vreselijk te lijden heeft, nog dieper de ellende induwen. 

Noot: vermits de cijfers over het coronavirus snel evolueren, zijn de cijfers in onderstaande artikels niet meer up to date. 

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

Gekte

Er gaat heel veel (media-)aandacht naar het coronavirus, stelt Steven Vanden Bussche op Apache. Hij heeft het zelfs over de ‘coronagekte’. Want de sterftegraad van 4 procent, wat meer is dan van de griep, is nog steeds relatief laag. Bovendien zijn er andere ziektes, zoals malaria, knokkelkoorts, cholera en de mazelen die veel ingrijpender zijn en meer (dodelijke) slachtoffers maken. 

Mazelvaccinatie in Ethiopië (CC BY-NC-ND 2.0) UNICEF Ethiopia

 

Bondgenoot

Hoe gek het ook mag klinken, het coronavirus zou wel eens een onbedoelde bondgenoot van de demonstranten in Hongkong kunnen zijn, lezen we op StampMedia. Om het verspreidingsgevaar in te dijken, zijn de vier belangrijkste invalswegen met China gesloten, en dat zou wel eens de onafhankelijkheid van Hongkong kunnen verzekeren. De vakbonden willen nu ook dat de luchthaven en de belangrijke Zhuhai-Macau brug worden gesloten, maar daar gaat de overheid vooralsnog niet op in. 

Zhuhai Macau brug (CC BY-SA 2.0) David Baron

 

Ebola, moordende rebellen en dan nog corona?

De Oost-Congolese stad Beni is na een snelle toename van mensen die vluchten voor moordende rebellen opnieuw het epicentrum van de ebola-epidemie geworden, meldt Ivan Godfroid op MO*. De angst dat het coronavirus daar nog eens bij zou komen, zit er dik in. Dat heeft te maken met een groeiende aanwezigheid van Chinezen in het land, maar evengoed door de sterkere handelsbetrekkingen, waardoor er ook veel Congolezen naar China trekken. 

Straks ook noodnummers voor corona? © Ivan Godfroid

 

In essentie niets nieuws

Het virus dat nu over de wereld raast, is eigenlijk niet nieuw, maar een variant op een bestaand coronavirus, zo staat op newsmonkey. Misschien herinner je je het SARS-virus nog, of het MERS-virus, dat waren ook varianten van het coronavirus. Het virus, dat voor een eerste besmetting zorgde op een markt in de stad Wuhan, komt hoogstwaarschijnlijk van dieren, maar van welk dier is nog niet geweten. En ondanks het aantal dodelijke slachtoffers, is dit virus nog lang niet zo dodelijk als bijvoorbeeld het SARS-virus. Al wordt er wel gevreesd dat de Chinese autoriteiten informatie daaromtrent achterhouden. 

Wuhan (CC BY-ND 2.0) Yohann Agnelot

 

Vragen en discussiepunten

Apache: Voorbij de coronagekte: ‘Andere ziektes zijn veel belangrijker’

Wanneer wordt de toestand volgens Dr. Marc-Alain Widdowson, directeur van het ITG, zorgwekkend? 
“Het wordt zorgwekkend wanneer het virus landen bereikt waar de capaciteit beperkt is om controlediagnoses uit te voeren waarbij de contacten nauw worden opgevolgd. Dat zou kunnen betekenen dat het virus, wanneer het eenmaal is binnengebracht, zich ongemerkt in deze landen kan verspreiden.”
Over welke landen gaat het dan precies? 
Over Afrikaanse regio’s waar de gezondheidszorg niet goed georganiseerd is, of het dichtbevolkte Zuidoost-Azië met minder capaciteit op vlak van gezondheidszorg.
In 2018 stierven 140.000 mensen aan mazelen. Mazelen zijn besmettelijk via de lucht, en waarschijnlijk meer besmettelijk dan het coronavirus. Nochtans zijn besmettingen perfect te voorkomen. Hoe komt het dan dat mazelen weer een opgang kennen? 
De oorzaak ligt bij ondervaccinatie. “In het Westen heeft dat vaak te maken met persoonlijke keuzes, maar wereldwijd wordt vaak niet gevaccineerd door contextuele problemen zoals conflicten of omdat mensen geen toegang hebben tot medische zorg of er geen vertrouwen in hebben”, zegt dr. De Clerck.
Wat is de grootste killer ter wereld? 
Malaria. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat in 2018 maar liefst 228 miljoen mensen besmet raakten door een ziekmakende eencellige parasiet die steekmuggen overbrengen.
“Sinds 2010 is het aantal besmettingen met een vierde gezakt, maar toch blijven we steken op meer dan 200 miljoen besmettingen per jaar. Terwijl de ziekte te vermijden is door de juiste voorzorgen”, stelt De Clerck.
Waarom krijgen die andere, vaak gevaarlijkere ziektes niet de aandacht die ze verdienen? 
“Ik vermoed dat sommige ziektes, bijvoorbeeld cholera, niet (meer) gekend zijn hier, omdat ze hier niet (meer) voorkomen. Cholera is een ziekte die ​voornamelijk ​epidemieën veroorzaakt in lage-inkomenslanden, waar water en sanitaire voorzieningen suboptimaal zijn. Ik vermoed dat mensen hier de impact van de ziekte op de ziektelast wereldwijd niet kennen”, zegt Dr. De Clerck.
Iets gelijkaardigs vermoedt Hilde De Clerck voor malaria, een ziekte die enkel in de (sub)tropen optreedt. “Bovendien, toch in endemische gebieden, doodt malaria vooral kinderen, een kwetsbare groep die niet echt voor zichzelf kan opkomen. De malaria-sterfte onder kinderen wordt hier niet gezien en verloopt nogal continu en silentieus.”
Mazelen, zo vermoedt De Clerck, worden als een (ongevaarlijke) kinderziekte gezien, die bovendien zo goed als verdwenen was en dus ongekend is voor velen.

StampMedia: Het coronavirus besmet de protesten in Hongkong

Stakers in Hongkong eisen een onderhoud met chief executive Carrie Lam, maar die weigert dat. Welk vreemd gevolg heeft dat? 
Hongkong hoort officieel bij China, maar veel Hongkongers willen dat de invloed van China beperkt blijft. Daar gaan de al maanden durende protesten ook over. Er zijn echter ook (oudere) mensen die de Chinezen wel gunstig gezind zijn. En net zij beginnen het vertrouwen in de Chinese overheid te verliezen omdat die te weinig informatie geeft, en te laat actie ondernomen heeft tegen het virus. 
De protesten in Hongkong gaan ogenschijnlijk over een uitleveringswet, maar gaan eigenlijk veel verder dan dat. Wat zegt Kathleen Ferrier daarover? 
Het is een problematiek die ontstaat als het volk niet gehoord wordt. Dit is al jaren bezig. Er zijn problemen rond huisvesting en werk. De jonge bevolking van Hongkong voelt dat ze geen kansen krijgt. Mensen van het Chinese vasteland kopen huizen op in de stad en worden sneller aangenomen op de arbeidsmarkt.

MO*: Bovenop ebola straks ook coronavirus in Congo?

Een probleem van de Congolese overheid is dat ze verkeerde informatie geeft. Ivan Godfroid geeft er een voorbeeld van. Welk? 
“Deze ernstige en zeer besmettelijke ziekte is dodelijk in zo goed als alle gevallen (maladie grave et très contagieuse, elle est mortelle dans la presque totalité des cas). Het zal nog veel energie vragen om hier aan de mensen uit te leggen dat besmettelijkheid en sterftecijfer totaal verschillende begrippen zijn.
Wat bedoelt Godfroid met ‘coronabusiness’?
Als het handelsverkeer met China stilvalt, zullen prijzen van goederen stijgen. En de kleinhandelaars zullen ongetwijfeld het coronavirus proberen te verzilveren door de schaarste aan Chinese producten, zeker als de epidemie lang zou aanhouden.
Dr. Muyembe heeft er geen goed oog in mocht het coronavirus  in de ebolazone uitbreken. Waarom niet?
De middelen die aan Congo zullen worden gegeven voor de bestrijding van ebola zullen nu snel aanzienlijk afnemen nu zovele andere landen de strijd met het coronavirus moeten aangaan. Dat dit het weerwerk tegen ebola zal bemoeilijken is evident.

newsmonkey: Hoe gevaarlijk is het coronavirus voor ons?

Tijdens de SARS-epidemie had de autoritaire Chinese overheid informatie achtergehouden waardoor heel wat internationale organisaties China wantrouwen. Nu heeft het land heel snel informatie gegeven. Toch is er nog steeds een probleem. Welk? 
Er wordt gevreesd dat Peking het aantal slachtoffers van het virus minimaliseert en sommige besmettingen en overlijdens classificeert als longontsteking.
Hoe verspreidt het virus zich?
Experts zijn er zo goed als zeker van dat het virus enkel doorgegeven kan worden bij mensen die van dichtbij contact met elkaar hebben. Wellicht vindt besmetting plaats door te niezen of te hoesten.
Welke maatregelen neemt China om de epidemie tegen te gaan? 
China heeft intussen tientallen miljoenen mensen in quarantaine gezet. Dertien grote Chinese steden zijn vrijwel volledig van de buitenwereld afgesloten. Het toerisme naar acht grote steden werd stilgelegd en sites zoals de Grote Muur en de Verboden Stad zijn voorlopig niet meer toegankelijk voor het publiek.

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.