Het coronavirus
Misschien niet het gevaarlijkste, maar wel een virus met invloed
12 februari 2020
*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
Het coronavirus heet intussen officieel Covid-19 en heeft in China alleen al meer dan 1.000 doden op zijn geweten. Toch is het niet meteen het meest gevaarlijke virus. Maar dat het invloed heeft op de wereld, dat staat buiten kijf. Zo beïnvloedt het de protesten in Hongkong en, mocht het zich nestelen in Oost-Congo – en die kans is heel reëel – zou dat de bevolking, die door armoede, geweld, en het ebolavirus zo al vreselijk te lijden heeft, nog dieper de ellende induwen.
Noot: vermits de cijfers over het coronavirus snel evolueren, zijn de cijfers in onderstaande artikels niet meer up to date.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Gekte
Er gaat heel veel (media-)aandacht naar het coronavirus, stelt Steven Vanden Bussche op Apache. Hij heeft het zelfs over de ‘coronagekte’. Want de sterftegraad van 4 procent, wat meer is dan van de griep, is nog steeds relatief laag. Bovendien zijn er andere ziektes, zoals malaria, knokkelkoorts, cholera en de mazelen die veel ingrijpender zijn en meer (dodelijke) slachtoffers maken.
Bondgenoot
Hoe gek het ook mag klinken, het coronavirus zou wel eens een onbedoelde bondgenoot van de demonstranten in Hongkong kunnen zijn, lezen we op StampMedia. Om het verspreidingsgevaar in te dijken, zijn de vier belangrijkste invalswegen met China gesloten, en dat zou wel eens de onafhankelijkheid van Hongkong kunnen verzekeren. De vakbonden willen nu ook dat de luchthaven en de belangrijke Zhuhai-Macau brug worden gesloten, maar daar gaat de overheid vooralsnog niet op in.
Ebola, moordende rebellen en dan nog corona?
De Oost-Congolese stad Beni is na een snelle toename van mensen die vluchten voor moordende rebellen opnieuw het epicentrum van de ebola-epidemie geworden, meldt Ivan Godfroid op MO*. De angst dat het coronavirus daar nog eens bij zou komen, zit er dik in. Dat heeft te maken met een groeiende aanwezigheid van Chinezen in het land, maar evengoed door de sterkere handelsbetrekkingen, waardoor er ook veel Congolezen naar China trekken.
In essentie niets nieuws
Het virus dat nu over de wereld raast, is eigenlijk niet nieuw, maar een variant op een bestaand coronavirus, zo staat op newsmonkey. Misschien herinner je je het SARS-virus nog, of het MERS-virus, dat waren ook varianten van het coronavirus. Het virus, dat voor een eerste besmetting zorgde op een markt in de stad Wuhan, komt hoogstwaarschijnlijk van dieren, maar van welk dier is nog niet geweten. En ondanks het aantal dodelijke slachtoffers, is dit virus nog lang niet zo dodelijk als bijvoorbeeld het SARS-virus. Al wordt er wel gevreesd dat de Chinese autoriteiten informatie daaromtrent achterhouden.
Vragen en discussiepunten
Apache: Voorbij de coronagekte: ‘Andere ziektes zijn veel belangrijker’
“Sinds 2010 is het aantal besmettingen met een vierde gezakt, maar toch blijven we steken op meer dan 200 miljoen besmettingen per jaar. Terwijl de ziekte te vermijden is door de juiste voorzorgen”, stelt De Clerck.
Iets gelijkaardigs vermoedt Hilde De Clerck voor malaria, een ziekte die enkel in de (sub)tropen optreedt. “Bovendien, toch in endemische gebieden, doodt malaria vooral kinderen, een kwetsbare groep die niet echt voor zichzelf kan opkomen. De malaria-sterfte onder kinderen wordt hier niet gezien en verloopt nogal continu en silentieus.”
Mazelen, zo vermoedt De Clerck, worden als een (ongevaarlijke) kinderziekte gezien, die bovendien zo goed als verdwenen was en dus ongekend is voor velen.
StampMedia: Het coronavirus besmet de protesten in Hongkong
MO*: Bovenop ebola straks ook coronavirus in Congo?
newsmonkey: Hoe gevaarlijk is het coronavirus voor ons?