Het rommelt in de kunstenwereld
Het Kunstendecreet, de Landschapscommissie, en de politiek
18 mei 2022
Kunstenorganisaties kunnen via het Kunstendecreet van de Vlaamse regering werkingssubsidies aanvragen. Die aanvragen worden door commissies beoordeeld, en op basis van hun advies neemt de minister van Cultuur een beslissing over wie hoeveel geld krijgt. Maar het rommelt in de kunstenwereld, want veel organisaties zijn uit de boot gevallen. Men verwijt de commissies gebrek aan expertise, maar ook het Kunstendecreet zelf oogst kritiek. En dan is er nog de invloed van politiek verbonden leden in tal van raden van bestuur van kunstenorganisaties, om die van Toneelhuis niet te noemen, die op de korrel wordt genomen.
Kunstendecreet is beleidskader
Het Kunstendecreet is een beleidskader voor de professionele kunsten in de Vlaamse Gemeenschap. Deze vrije tribune op Doorbraak, dat gaat over het Kunstendecreet dat ingang vond in 2021 en vandaag van toepassing is, werd geschreven door Marius Meremans, Vlaams parlementslid voor N-VA, en is dus geen journalistiek artikel. Meremans bewierrookt de meest opmerkelijkste veranderingen ten opzichte van het vorige decreet, die voor een betere positie voor de Vlaamse cultuur, maar meer nog voor de Vlaamse kunstenaar zorgen. Kritiek van de linkse oppositie zet hij weg als ‘framing’.
De Landschapscommissie
Deze open brief op rekto:verso is ook geen journalistiek werk. Ze schetst de pijnpunten waar de Landschapscommissie, die volgens Marius Meremans hierboven opgericht werd om de rijkdom aan schakeringen binnen de Vlaamse kunsten te blijven garanderen, mee kampt. De auteurs, gepokt en gemazeld in de kunstenwereld, richten zich tot de leden van die Landschapscommissie en vragen hen om goed na te denken over hoe het weinige geld dat nog overblijft te spenderen. Want door het negatieve pre-advies van een kwart van alle aanvragen, werden kraters geslagen in het Vlaamse kunstenlandschap. De auteurs manen de Landschapscommissie ook aan om gebruik te maken van officiële cijfers en finale adviezen, zaken die niet vrijgegeven zijn door het kabinet, wat niet getuigt van veel transparantie.
Toneelhuis / politiek
Het Antwerpse stadstheater Toneelhuis kreeg een negatief advies van de bevoegde commissie en dus geen subsidie van de Vlaamse overheid. Daardoor dreigt niet alleen een artistiek, maar ook sociaal bloedbad. Karl van den Broeck en Frank Olbrechts konden voor Apache het preadvies inkijken. Daaruit blijkt dat de verantwoordelijkheid voor dit debacle bij het politiek samengestelde bestuursorgaan van Toneelhuis ligt. En dat orgaan wordt gedomineerd door N-VA.
Vragen en discussiepunten
Doorbraak: Marius Meremans: ‘Met Kunstendecreet behouden we onze koppositie’
rekto:verso: Beste Landschapscommissie, oordeel met zorg
Expertise en veldkennis zijn natuurlijk cruciaal om het kaf van het koren te kunnen scheiden.
Apache: Vakbonden eisen oplossing voor subsidieproblemen Toneelhuis
De sollicitatieprocedure die Swinnen en de toenmalige zakelijk leider Klaartje Heiremans in 2019 organiseerden, liep op een sisser af. De raad van bestuur kreeg nooit inzage in de verslagen van de gesprekken die toen werden gevoerd met de kandidaten.
Daarna moest er snel naar een nieuwe oplossing worden gezocht. Er moest dringend worden gestart met het schrijven aan het nieuwe subsidiedossier voor het Kunstendecreet. Daarin zou Toneelhuis proberen om voor tien jaar erkend te worden.
Uiteindelijk duurde het tot mei 2021 voor een nieuwe artistieke directie werd aangesteld. Die kon op die korte tijd onmogelijk een degelijk dossier schrijven. Ze deed ook onvoldoende een beroep op de aanwezige expertise in huis. Het gevolg was een belabberd dossier en een vernietigend (pre-)advies van de beoordelingscommissie.