Hoe moeten vluchtelingen, asielzoekers, en migranten integreren?
Eerlijk beleid, eerlijk debat, en menselijkheid
24 januari 2024
Er was een tijd dat nieuwkomers in staat moesten zijn om witloof met ham en kaas klaar te maken om te bewijzen dat ze volledig ingeburgerd waren in onze maatschappij. Die tijd is gelukkig voorbij. De instroom van nieuwkomers is ook helemaal anders. Er zijn vluchtelingen, asielzoekers, en nog tal van andere soorten migranten uit heel verschillende landen. Om al die mensen te helpen een plaats te vinden in onze samenleving biedt de Vlaamse overheid, al dan niet verplicht, een inburgeringstraject aan. Maar is de manier waarop dat traject wordt ingevuld wel de juiste? Kunnen we nieuwkomers in het land van herkomst al vragen om een cursus maatschappelijke oriëntatie te volgen? Is het afnemen van een gestandaardiseerde taaltoets de ideale manier om te weten hoe goed iemand het Nederlands machtig is? En moeten we niet nog veel meer elementen in ogenschouw nemen? En ja, wat met racisme en discriminatie?
Inburgeren in het land van herkomst?
Het inburgeringstraject van de Vlaamse overheid bevat vele domeinen. ‘Maar de echte meerwaarde ervan,’ zo betoogt Anthe Baele op StampMedia, ‘zit in de dynamiek tussen docent en student tijdens de zoektocht in de nieuwe samenleving.’ Inburgeren lukt volgens haar dus alleen in het nieuwe land. Toch wil Vlaams minister van Inburgering Gwendolyn Rutten (Open VLD) inburgeringscursussen opstarten in het land van herkomst. Als de nieuwkomer dan effectief hier aankomt, moet die een examen afleggen, én slagen, anders mag ie het land niet in.
Verplichte taaltoets
Sinds 1 september 2023 zijn nieuwkomers verplicht om een gestandaardiseerde taaltoets af te leggen in het kader van het vernieuwde inburgeringstraject. Vermits die taaltoets nog in de pilootfase zit, hangen er nog geen consequenties aan vast. Maar dat komt nog. De Vlaamse onderwijsraad Vlor vindt die standaardtest maar niets omdat het o.a. een bedreiging voor de autonomie van de leerkracht is. Professor Bart Deygers vertelt aan Wout Renders op MO* dat hij de politieke keuze voor zo’n taaltoets wel begrijpt, maar stelt zich wel vragen bij de manier waarop die test wordt ingevoerd.
Mensen zoals jij en ik
Als asielzoekers naar ons land komen, moeten ze, of zouden ze moeten, opgevangen worden. Dat gebeurt vaak in een opvangcentrum. Maar waar zo’n opvangcentrum geopend wordt, heerst er doorgaans weerstand. En die weerstand wordt vaak gevoed door extreemrechts. Janine Meijer trok voor Apache naar Sint-Laureins, en sprak er met de omwonenden. Zij waren aanvankelijk bang voor de komst van asielzoekers, maar wat bleek? De inwoners van Sint-Laureins zijn erachter gekomen dat die asielzoekers mensen zoals jij en ik zijn. En als je menselijk met hen omgaat, burgeren ze als vanzelf in.
De vele hindernissen van het burgerschap
‘De weg die inwoners met een migratieachtergrond moeten afleggen om het statuut van volwaardig burgerschap te bereiken is bezaaid met hindernissen,’ schrijft Mohamed Ikoubaân op rekto:verso. Ikoubaân kwam in 1988 uit Marokko naar België en heeft heel wat debatten gehoord over gastarbeiders, immigranten, allochtonen, nieuwe Belgen, moslims, … . Wat hem daarbij opvalt, is dat er steeds over deze mensen gesproken wordt, maar niet met hen. Wat hem ook opvalt, is hoe nieuwkomers nooit helemaal geïntegreerd zullen geraken omdat de spelregels daarvoor voortdurend wijzigen.
Vragen en discussiepunten
StampMedia: Opinie: je kan maar inburgeren als je er de kans toe krijgt
De echte meerwaarde van zo’n cursus zit in de dynamiek tussen docent en student, waarbij de docent kan inspelen op actuele vragen van nieuwkomers tijdens hun zoektocht in de nieuwe samenleving.
MO*: ‘Als je wilt dat mensen integreren, zijn taaltoetsen geen doeltreffend middel’
Ik verzet mij tegen het discours dat inburgeraars geen Nederlands zouden willen leren. Of dat mensen uit blijk van onwil na hun traject onvoldoende kunnen lezen en schrijven. Daar is geen bewijs voor.
Apache: ‘Asielzoekers zijn mensen zoals jij en ik, dat had ik me nooit gerealiseerd’
rekto:verso: NEE tegen zwart-wit dekolonisering
Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand.
Hier vind je meer informatie over Media.21