Internationale Vrouwendag
Vrouwen en meisjes maken de wereld mooier
09 maart 2022
*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
Sinds 1911 is 8 maart internationaal de dag van de vrouw. Dat komt omdat er geen gelijkwaardigheid bestaat tussen mannen en vrouwen. Toen niet, en nu nog niet. Dat merk je o.a. aan de verslaggeving over Oekraïne: vrouwen worden er voornamelijk voorgesteld als slachtoffer. Maar je ziet het ook in de wetenschap, waar vrouwen een belangrijke rol in hebben gespeeld die niet of nauwelijks erkend werd. Ze hadden geen, of beperkte toegang tot onderwijs. Wat vandaag in een aantal landen nog steeds het geval is.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Vrouwenverzet
Aan Apache vertellen onderzoekster Michèle Corthals en professor Koen Aerts dat vrouwen in conflictsituaties zoals oorlogen steevast geportretteerd worden als slachtoffers, maar dat zoiets geenszins strookt met de werkelijkheid. In Oekraïne gaat alle aandacht naar de mannen die de wapens opnemen, maar er zijn even goed vrouwen die dat doen. Maar ook tijdens WOII speelden vrouwen een belangrijke rol in het verzet tegen de Duitsers. Ze mochten dan wel niet bij het leger of de politie, maar vrouwen zorgden er wel voor dat de verzetsnetwerken overeind bleven. Volgens Corthals en Aerts is de rol van vrouwen in het verzet een blinde vlek in de geschiedenis, maar gelukkig komt daar stilaan verandering in.
Het patriarchaat is diepgeworteld
Voor de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres is vrouwelijk leiderschap crucialer dan ooit, schrijft hij op MO*. Het zijn vrouwen die ons door elke crisis sleuren, terwijl ze tegelijkertijd de meeste klappen opvangen, zowel letterlijk als figuurlijk. Dat betekent volgens Guterres dat het patriarchaat nog steeds diepgeworteld is. Mannen hebben het m.a.w. nog steeds voor het zeggen. Dat is niet alleen nefast voor de vrouwen, maar voor ons allemaal. In conflictgebieden zoals Oekraïne, maar ook in Ethiopië, Afghanistan, Jemen, Syrië, … zijn vrouwen en meisjes het kwetsbaarst, maar hebben ze ook de krachtigste stem voor vrede. Het leidt voor de secretaris-generaal geen twijfel dat de toekomst alleen maar kan bestaan op basis van gelijkwaardigheid tussen vrouwen en mannen. En daar moet in geïnvesteerd worden.
Vrouwelijke pioniers in de wetenschap
In deze podcast op EOS vertelt de Belgische wiskundige Ann Dooms over haar wetenschappelijke heldin Ada Lovelace, die omstreeks 1840 het allereerste algoritme schreef, de basis voor computerprogramma’s zoals we die nu kennen. Nochtans mocht Ada, die via wiskundige en professor astronomie Charles Babbage wel toegelaten werd aan de London University, niets wetenschappelijks publiceren omdat ze een vrouw was. En zo waren er in de loop van de geschiedenis heel wat vrouwelijke pioniers in de wetenschap, maar zij werden eenvoudigweg doodgezwegen.
Manifestatie
Voor StampMedia trok fotograaf Zeb Marichal naar Antwerpen waar een manifestatie plaatsvond tegen genderongelijkheid en voor meer vrouwenrechten.
Vragen en discussiepunten
Apache: Aandacht groeit voor rol van vrouwen in verzetsstrijd
“De na-oorlogse maatschappij was heel patriarchaal ingericht, waarbij vrouwen niet de boventoon voerden in het publieke debat”, zegt professor Koen Aerts. “Het wetenschappelijk onderzoek is dan ook een bestendiging van de machtsdynamiek binnen de samenleving. Maar die deed en doet helaas de realiteit geweld aan.”
MO*: ‘Wanneer de wereld investeert in meer kansen voor vrouwen en meisjes, wint de hele mensheid’
We weten bijvoorbeeld dat meer vrouwen in parlementen zorgt voor sterkere klimaatverbintenissen en meer investeringen in gezondheidszorg en onderwijs.
Vanuit een rechtvaardigheids-, gelijkheids-, en moreel standpunt en gewoon gezond verstand moeten wij de klok voorwaarts draaien wat vrouwenrechten betreft. We hebben een duurzaam, feministisch herstel nodig rond, en geleid door, vrouwen en meisjes.
EOS: Wiskundige Ann Dooms over heldin Ada Lovelace, de eerste programmeur ter wereld