Iraanse vrouwen rechten hun rug
En gooien hun hoofddoek af
13 oktober 2022
Bijna een maand geleden stierf de 22-jarige Koerdisch-Iraanse Mahsa Amini in een politiecel in Teheran, Iran. Ze was opgepakt door de zedenpolitie omdat die vond dat Amini zich niet kleedde volgens de strenge islamitische voorschriften. Hoewel de autoriteiten van Iran beweren dat de jonge vrouw stierf aan een eerdere aandoening, of een hartaanval, is het voor velen duidelijk dat ze bezweek aan de gewelddaden van de politie. Sindsdien staat heel Iran op zijn kop. Over heel het land braken er protesten uit tegen het strenge bewind van Ayatollah Ali Khamenei, en die protesten blijven voortduren. Ondanks dat het regime brutaal reageert en er al meer dan 150 doden zijn gevallen.
Kantelpunt
Hoewel het protest aanvankelijk bij vrouwen begon die hun hijab afgooiden en lokken van hun haar knipten, wordt het nu breed gedragen. Vrouwen, mannen, jongeren, ouderen, studenten, winkeliers, het lijkt er hoe langer hoe meer op dat iedereen het strenge islamitische regime kotsbeu is. Volgens Business AM zouden er zelfs politieagenten de protesten steunen. Khamenei krijgt zo een dikke middelvinger. De vraag is of deze protesten voor een kantelpunt kunnen zorgen.
Kritiek op islam is geen islamofobie
De uit Afghanistan afkomstige Madina Hamidi stoort zich op Doorbraak aan moslims die de kritiek op het streng islamitische regime in Iran afdoen als islamofobie. Bovendien vindt Hamidi dat het om meer gaat dan om de hoofddoek of zelfs de islam. Het gaat volgens haar om “alle slachtoffers wereldwijd wiens vrijheid beroofd wordt door religie.” Maar dat betekent niet dat ze tegen religie, of de islam is. Ze pleit voor een moderne lezing van de islam, zonder dwang of afkeer, zodat gelovigen hun eigen religiebeleving kunnen invullen, en andersdenkenden niet voor hun leven moeten vrezen.
Unieke protestbeweging
Ook Arezoo Moradi schrijft op Apache dat de protestbeweging breed gedragen wordt, en dat ze daarom uniek is. Vrouwen protesteren al veel langer tegen het regime, maar het is voor het eerst dat ze de steun krijgen van o.a. kunstenaars, studenten en burgeractivisten. Bovendien heeft het volk nog nooit op dergelijke schaal haar ongenoegen geuit. En het gaat verder dan enkel in Iran, want vrouwen over heel de wereld herkennen de strijd, en tonen solidariteit. Overal hebben ze genoeg van de patriarchale normen en het geweld op vrouwen. Maar ook mannen steunen het protest, want zij beseffen dat strijden voor vrouwenrechten ook voor hen vrijheid betekent.
Manifestatie in Brussel
Op 1 oktober vond er in Brussel een manifestatie plaats uit solidariteit met de Iraanse vrouwen. Lieven De Cauter trok er voor DeWereldMorgen heen, nam er foto’s en schreef enkele bedenkingen neer. Een van die bedenkingen gaat over het ontbreken van Belgische politieke of feministische organisaties, maar ook van de Turkse en Marokkaanse intelligentsia. Toch is De Cauter hoopvol voor Iran.
Vragen en discussiepunten
Business AM: Naderen de protesten in Iran een kantelpunt? “Dood aan de dictator” en politieagenten die mee protesteren
Je moet steeds heel voorzichtig zijn met berichten op sociale media, en steeds onderzoeken wie ze verstuurt om hun waarheidsgehalte te kunnen achterhalen. Maar als een regime de internetkraan dicht draait, betekent dat doorgaans dat sociale media meer waarheid verspreiden dan het regime zelf. Kijk wat dat betreft ook naar Rusland.
Doorbraak: Voor vrouw, leven en vrijheid of tegen islam?
Madina Hamidi zegt dat kritiek nu eenmaal bij het proces van alle soort kennisverwerving hoort. Ze wil daar onder andere mee zeggen dat je best kritiek moet kunnen uiten op religie, want kritiek is niet hetzelfde als haat of angst hebben voor religie.
Wat denken jullie daarvan?
De huidige protesten in Iran leggen de ernstige schendingen van mensenrechten bloot die in naam van religie straffeloos worden voortgezet.
Apache: Straatprotest in Iran laat zich niet de kop indrukken
Volgens Iran Human Rights (IHRNGO), de officiële Iraanse mensenrechtenorganisatie in Noorwegen, zijn tot nu toe minstens honderd mensen gedood, tientallen burgeractivisten en journalisten gearresteerd en meer dan drieduizend mensen opgesloten. Ten minste 41 mensen werden gedood door veiligheidstroepen bij botsingen die uitbraken in de stad Zahedan in de zuidoostelijke provincie Sistan-Baluchistan.
DeWereldMorgen: Grote solidariteitsmanifestatie met Iraanse vrouwen in Brussel