Klimaatcrisis lijkt niet urgent
Toch is er hoop
27 maart 2024
Dat de klimaatcrisis een heus en reëel probleem voor de wereld is, lijkt niet tot bij iedereen door te dringen. Politici hebben het toch zo lastig met het nemen van gepaste maatregelen. Misschien komt dat wel door de druk die ze ervaren van multinationale olie- en gasbedrijven die vandaag nog steeds recordwinsten boeken. Of misschien komt dat door het gelobby van industrieën die geen baat hebben bij klimaatmaatregelen. Maar hoe gek het ook mag klinken, er is ergens altijd een sprankeltje hoop. Ook in dit themadossier.
Vijand van de natuur
StampMediareporter Fatima Noori is opgegroeid in Afghanistan tussen de bomen en de planten. Toen ze hier in België aankwam, verwonderde ze zich over het slechte weer. Na zes jaar hier te wonen, komt ze tot de conclusie dat wij, de mensen, de vijand van de natuur zijn geworden. De mens heeft van het ecosysteem een egosysteem gemaakt, schrijft ze in haar opiniestuk op StampMedia.
Winstexplosie in Amerikaanse olie- en gassector
Sinds de pandemie en de oorlog in Oekraïne kent de Amerikaanse olie- en gassector een ware winstexplosie, schrijft Dominique Dewitte op Business AM. De VS zijn nu zelfs de grootste exporteur van vloeibaar gas in de wereld. Niet echt om vrolijk van te worden, als je weet dat deze fossiele brandstoffen de motor van de klimaatverandering zijn.
Is kernenergie een sprookje?
Op 21 maart vond op de Heizel een internationale top over kernenergie plaats, onder aanvoering van premier Alexander De Croo (Open Vld) en Rafael Grossi, directeur-generaal van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA). Deelnemers aan die top vinden dat kernenergie onontkoombaar is als klimaatvriendelijke energiebron. Tegelijkertijd vond er ook een alternatieve top plaats, met zo’n 600 organisaties van binnen en buiten de EU. Deze coalitie vindt kernenergie een sprookje omdat het nooit rendabel is geweest en niet kan overleven zonder massale overheidssubsidies, staat op DeWereldMorgen.
Hervorming van het transportsysteem
Er wordt voor de energietransitie heel zwaar ingezet op de elektrificatie van auto’s en op windmolenparken. Maar daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan vast in de vorm van de hoeveelheid grondstoffen die daarvoor nodig zijn. Lithium, kobalt, nikkel, koper, mangaan, grafiet, noem maar op. Om die grondstoffen te bekomen, is mijnbouw nodig. Dat is een heel vervuilende manier van grondstoffen delven. Om dan nog te zwijgen over het ethische karakter ervan. Maar er is ook goed nieuws, dat sprankeltje hoop van in de inleiding: als we kleinere auto’s bouwen, met kleinere batterijen die minder lithium nodig hebben, kunnen we daar 66% op besparen. Enige voorwaarde: een volledige hervorming van het transportsysteem, schrijft Charis Bastin op MO*.
Vragen en discussiepunten
StampMedia: (Opinie) “De mens verandert het ecosysteem in het egosysteem”
Fatima Noori klinkt wanhopig in haar opiniestuk. Ze vraagt zich af wanneer er actie ondernomen wordt om het klimaat weer de goeie richting uit te sturen. Voelen jullie die wanhoop ook?
Business AM: Amerikaanse olie- en gassector boekt monsterwinsten, ondanks Bidens “vijandige” beleid
DeWereldMorgen: Over sprookjes met kernenergie als ‘oplossing’ voor de klimaatcrisis
MO*: Klimaatneutraal met minder grondstoffen, kan dat?
In zijn laatste vijfjaarlijkse rapport Global Resources Outlook 2024 waarschuwt het International Resource Panel van de Verenigde Naties dat meer mijnbouw en ongebreidelde consumptie van natuurlijke bronnen de groene doelstellingen volledig voorbij zullen schieten. Het wereldwijde gebruik van natuurlijke bronnen is, aldus het rapport, vandaag al verantwoordelijk voor 60% van de klimaatopwarming, 40% van de luchtvervuiling en meer dan 90% van waterstress en biodiversiteitsverlies.
Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand.
Hier vind je meer informatie over Media.21