Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Online Themadossiers » Klimaatcrisis lijkt niet urgent

Klimaatcrisis lijkt niet urgent

Toch is er hoop

27 maart 2024

***

Dat de klimaatcrisis een heus en reëel probleem voor de wereld is, lijkt niet tot bij iedereen door te dringen. Politici hebben het toch zo lastig met het nemen van gepaste maatregelen. Misschien komt dat wel door de druk die ze ervaren van multinationale olie- en gasbedrijven die vandaag nog steeds recordwinsten boeken. Of misschien komt dat door het gelobby van industrieën die geen baat hebben bij klimaatmaatregelen. Maar hoe gek het ook mag klinken, er is ergens altijd een sprankeltje hoop. Ook in dit themadossier.

 

Vijand van de natuur

StampMediareporter Fatima Noori is opgegroeid in Afghanistan tussen de bomen en de planten. Toen ze hier in België aankwam, verwonderde ze zich over het slechte weer. Na zes jaar hier te wonen, komt ze tot de conclusie dat wij, de mensen, de vijand van de natuur zijn geworden. De mens heeft van het ecosysteem een egosysteem gemaakt, schrijft ze in haar opiniestuk op StampMedia.

© Ralph Durieux

 

Winstexplosie in Amerikaanse olie- en gassector

Sinds de pandemie en de oorlog in Oekraïne kent de Amerikaanse olie- en gassector een ware winstexplosie, schrijft Dominique Dewitte op Business AM. De VS zijn nu zelfs de grootste exporteur van vloeibaar gas in de wereld. Niet echt om vrolijk van te worden, als je weet dat deze fossiele brandstoffen de motor van de klimaatverandering zijn.

Olieveld in de VS. CC BY-NC-ND 2.0 DEED Keturah Stickann

 

Is kernenergie een sprookje?

Op 21 maart vond op de Heizel een internationale top over kernenergie plaats, onder aanvoering van premier Alexander De Croo (Open Vld) en Rafael Grossi, directeur-generaal van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA). Deelnemers aan die top vinden dat kernenergie onontkoombaar is als klimaatvriendelijke energiebron. Tegelijkertijd vond er ook een alternatieve top plaats, met zo’n 600 organisaties van binnen en buiten de EU. Deze coalitie vindt kernenergie een sprookje omdat het nooit rendabel is geweest en niet kan overleven zonder massale overheidssubsidies, staat op DeWereldMorgen.

Foto: Marjolein Velleman

 

Hervorming van het transportsysteem

Er wordt voor de energietransitie heel zwaar ingezet op de elektrificatie van auto’s en op windmolenparken. Maar daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan vast in de vorm van de hoeveelheid grondstoffen die daarvoor nodig zijn. Lithium, kobalt, nikkel, koper, mangaan, grafiet, noem maar op. Om die grondstoffen te bekomen, is mijnbouw nodig. Dat is een heel vervuilende manier van grondstoffen delven. Om dan nog te zwijgen over het ethische karakter ervan. Maar er is ook goed nieuws, dat sprankeltje hoop van in de inleiding: als we kleinere auto’s bouwen, met kleinere batterijen die minder lithium nodig hebben, kunnen we daar 66% op besparen. Enige voorwaarde: een volledige hervorming van het transportsysteem, schrijft Charis Bastin op MO*.

Illustratie: Stefanie Verhoeyen

 

Vragen en discussiepunten

StampMedia: (Opinie) “De mens verandert het ecosysteem in het egosysteem”

Fatima Noori klinkt wanhopig in haar opiniestuk. Ze vraagt zich af wanneer er actie ondernomen wordt om het klimaat weer de goeie richting uit te sturen. Voelen jullie die wanhoop ook?


Business AM: Amerikaanse olie- en gassector boekt monsterwinsten, ondanks Bidens “vijandige” beleid

De president van de VS, Joe Biden, krijgt het verwijt om de industrie te verstikken. Toch zijn de winsten van de grootste Amerikaanse olie- en gasproducenten zijn bijna verdrievoudigd. Hoe komt dat?
De winstexplosie werd mede aangedreven door de Russische invasie van Oekraïne en een herstel van de energievraag na de Covid-19 schok. En: Biden heeft enkele van zijn vroege beleidsmaatregelen teruggedraaid, waarbij hij de industrie aanspoorde om meer te boren en de export van vloeibaar aardgas aanmoedigde om de energiecrisis in Europa te bestrijden.

DeWereldMorgen: Over sprookjes met kernenergie als ‘oplossing’ voor de klimaatcrisis 

Waarom kan volgens DeWereldMorgen kernenergie niet bestaan zonder massale overheidssubsidies?
Privébedrijven weigeren er in te investeren zonder dat de overheid als waarborg optreedt. Verzekeringsmaatschappijen weigeren kernenergie te verzekeren. De betrokken bedrijven slagen er via lobbying in elke financiële verantwoordelijkheid af te wimpelen op de overheid, met andere woorden op de belastingbetaler.
Waar pleit de coalitie van meer dan 600 organisaties voor?
Voor een andere energiewereld, weg van fossiele brandstoffen, weg van kernenergie. Het enige alternatief is hernieuwbare energie, die gebaseerd is op het algemeen belang, niet op brutale winst ten koste van al de rest.

MO*: Klimaatneutraal met minder grondstoffen, kan dat?

Er zouden 384 nieuwe mijnen nodig zijn om te voorzien in de grondstoffen voor elektrische auto’s en windmolens. Maar mijnbouw is een erg vernietigende activiteit, toont o.a. China aan. Hoe?
10% van het land is vervuild door zware metalen. 80% van het grondwater is niet bruikbaar voor consumptie, en luchtvervuiling draagt bij aan 1,6 miljoen doden per jaar.

In zijn laatste vijfjaarlijkse rapport Global Resources Outlook 2024 waarschuwt het International Resource Panel van de Verenigde Naties dat meer mijnbouw en ongebreidelde consumptie van natuurlijke bronnen de groene doelstellingen volledig voorbij zullen schieten. Het wereldwijde gebruik van natuurlijke bronnen is, aldus het rapport, vandaag al verantwoordelijk voor 60% van de klimaatopwarming, 40% van de luchtvervuiling en meer dan 90% van waterstress en biodiversiteitsverlies.

Lithium is een van de belangrijkste grondstoffen voor batterijen. Maar als we de 1,6 miljard auto’s wereldwijd elektrisch laten rijden, heeft dat heel, heel erg veel lithium nodig. Toch kan het met 66% minder. Hoe dan?
De energietransitie moet gepaard gaan met een volledige hervorming van het transportsysteem. Het gaat dan om de keuze voor kleinere wagens, met kleinere batterijen die minder grondstoffen vragen. Om het afbouwen van individueel autobezit en een grotere inzet op alternatieve vervoersmiddelen en -systemen, zoals een robuust openbaar vervoersnetwerk, autodelen en (elektrische) fietsen. Of om een betere stadsplanning, waarbij de nood aan verre verplaatsingen voor woon-werkverkeer wordt afgebouwd en er meer ruimte komt voor wandel- en fietsverkeer.
Stel dat alleen nog maar de VS hun wagenpark volledig elektrificeert, hoeveel lithium zou dat dan vragen?
Het land zal dan drie keer meer lithium nodig hebben dan wat de hele wereld op dit moment produceert.

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand

Hier vind je meer informatie over Media.21



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.