Klimaatverandering slaat vernietigend toe
Maar verandering van menselijk gedrag biedt hoop
03 april 2019
In zuidelijk Afrika hield de cycloon Idai verwoestend huis, met op zijn minst 750 dodelijke slachtoffers (een cijfer dat vermoedelijk nog sterk zal stijgen) en 1,5 miljoen mensen die getroffen zijn. Op het World Economic Forum in Davos begin dit jaar zei Greta Thunberg aan de meest invloedrijke mensen van deze planeet dat ze niet hoopvol moesten zijn, maar dat ze moeten panikeren. Eenzelfde boodschap geeft de Amerikaanse journalist David Wallace-Wells in zijn boek De onbewoonbare aarde. De gevolgen van de klimaatverandering zijn nog veel ingrijpender dan aanvankelijk gedacht. En zelfs al sta je sceptisch tegenover de doemberichten, of vertrouw je erop dat de technologie alles wel zal oplossen, dan nog is het beter om nu te handelen. Al was het maar uit voorzorg.
Het ontbreken van zekerheid is onze hoop
Naar aanleiding van het boek De onbewoonbare aarde van David Wallace-Wells maakt DeWereldMorgen een opsomming van extreme weersituaties van de afgelopen jaren. Maar hoe extreem ze ook waren, en zijn, de impact ervan lijkt niet door te dringen. Het bracht de Amerikaanse journalist ertoe om in zijn boek geen blad meer voor de mond te nemen. De tijd van nuanceren en voorzichtigheid is voorbij, er moet gezegd worden waar het op staat. En dat is beangstigend. Wat we echter niet kunnen voorspellen, is hoe de mens zich zal gedragen. En die onzekerheid is hoopvol, want wie kende vorig jaar Greta, Anuna en Kyra, en die duizenden andere klimaatstakers?
Vernietiging van eerste stad is een feit
Voorspellingen over steden, eilanden en hele stukken land die zullen verdwijnen door een stijgende zeespiegel of overvloedige regenval zijn niet onbekend, maar moeilijk te bevatten. Beira, de tweede grootste stad van Mozambique, maakt dat heel tastbaar. Of liever de cycloon Idai die de stad nagenoeg volledig heeft weggevaagd, deed dat. Op MO* zegt voormalig presidentsvrouw Graça Machel dat Beira de eerste stad in de geschiedenis is die vernietigd werd als gevolg van de klimaatverandering. In heel Mozambique is naar schatting 3.000 vierkante kilometer land verwoest door de overstromingen.
Het voorzorgsprincipe
Op Doorbraak staat dat het goed is om algemeen erkende studies in vraag te stellen. ‘Door debat en scepticisme kan de wetenschap evolueren in een open samenleving.’ Maar ook wie niet overtuigd is van het veranderende klimaat, en de noodzaak dus niet ziet om bv. drastisch de CO2-uitstoot te beperken, kan daar toch maar beter mee instemmen om dezelfde reden als waarom iemand een ongevallenverzekering neemt: het voorzorgsprincipe. En omdat de Chinezen in onze nek hijgen, en we door hun voorsprong op het ontwikkelen van groene technologie economisch verlies kunnen lijden.
Omslagfoto: vluchtelingenkamp in Mozambique (CC Andre Catuera / IPS)
Artikels en discussiepunten
DeWereldMorgen.be: En wat als we al jaren het verkeerde verhaal vertellen over de klimaatverandering?
MO*: Beira gaat geschiedenis in als eerste stad die werd vernietigd door de klimaatverandering
Doorbraak: Klimaatverandering: voorzorgsprincipe en toekomstkansen