Kunst vandaag
Gedrenkt in traditie of oppervlakkig entertainment?
13 november 2019
*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
De Stadstriënnale in Genk en Hasselt over vijftig jaar schermcultuur, toont hoe internetkunst meer een nieuwe aansluiting op de traditie is dan een afscheuring.
K.A.K., de Koekelbergse Alliantie van Knutselaars, heeft dan weer een theatervoorstelling over het vervagende onderscheid tussen informatie en entertainment.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Niets nieuws onder de zon
Wouter Hillaert bezoekt voor rekto:verso de vijfde editie van de Stadstriënnale van Hasselt en Genk, en wordt meteen geconfronteerd met de rol die het internet speelt in beeldende kunst. Hij vraagt zich af of het lot van kunstwerken niet meer is dan te dienen als achtergrond bij een bestaan vol live experiences voor digital natives. Maar Pieter Jan Valgaeren, curator van het festival, nuanceert en zegt dat de mensen nog altijd naar een museum komen.
Terug in de tijd
Voor hun theatervoorstelling ‘Life, Death & Television’ hebben de leden van K.A.K. oude televisie-uitzendingen bekeken en radioprogramma’s beluisterd, vertellen Yuni Mahieu en Renée Goethijn aan Charlie. Daarbij ontdekten ze dat tv lang geleden meer om volksverheffing ging, het promoten van de Vlaamse cultuur. Gaandeweg evolueerde dat naar verstrooiing, entertainment. Maar Yuni en Renée krijgen de indruk dat de nieuwe Vlaamse regering weer meer wil inzetten op het promoten van die Vlaamse cultuur, terwijl onze samenleving zoveel kleurrijker is geworden.
Artikels en discussiepunten
rekto:verso: ‘Er is niets nieuws onder de zon’
‘En dan mag zo’n emoji-adaptatie van Jeroen Bosch misschien kitscherig of pronkerig lijken, als we het over dertig jaar over de taal van rond de eeuwwisseling hebben, zullen die emoticons daar hoe dan ook deel van uitmaken. Wie weet geven deze werken aan jonge mensen zelfs de kans om eens hun ouders te instrueren, in plaats van altijd omgekeerd? Door die virtuele leefwereld van alledag te laten bekijken door het oog van kunstenaars, stel je niet alleen die leefwereld, maar ook het kunstbegrip zelf opnieuw in vraag bij mensen.’
Charliemag: “Het lijkt wel of we vandaag weer teruggaan in de tijd”