Luchtvervuiling

Maakt mens en planeet ziek

30 november 2022

**

Het is natuurlijk al langer bekend dat luchtvervuiling een negatieve impact heeft op mens en planeet. Wetenschappelijk onderzoek heeft nu uitgewezen dat die invloed veel diepgaander is dan gedacht. Niet alleen kan luchtvervuiling ons immuunsysteem overhoop halen, maar ook angst en depressie worden gekoppeld aan luchtvervuiling. Grote boosdoeners zijn o.a. de vleesindustrie, olie, gas en steelkoolmijnen die broeikasgassen uitbraken. Nu blijkt echter ook dat gigantische storthopen van huishoudelijk afval verantwoordelijk zijn voor een enorme uitstoot van broeikasgassen.

 

Luchtvervuiling beïnvloedt hersenen

Het is al jaren geweten dat blooststelling aan luchtverontreiniging tot lichamelijke problemen kan leiden. Maar nu, zo schrijft Mick Van Loon op Business AM, heeft onderzoek uitgewezen dat kleine luchtverontreinigende stoffen, zoals ultrafijne deeltjes van uitlaatgassen van auto’s, ook de hersenen beïnvloeden en psychische symptomen veroorzaken bij mens en dier.

Human Natural Killer Cell (CC BY 2.0) NIAID

 

Hoe langer hoe erger

Niet alleen de hersenen lijden onder luchtvervuiling, ook het immuunsysteem kan erdoor aangetast worden, staat op MO*. En hoe langer een lichaam blootgesteld is aan die vervuiling, hoe erger de schade wordt. Ouder worden, is nog veel minder een pretje dan het al was.

Anyang, China. Luchtverontreiniging. (CC BY-NC-ND 2.0) V.T. Polywoda

 

Methaan uit afvalstorten

Dat de fossiele brandstoffenindustrie (gas, olie, steenkool) verantwoordelijk is voor het uitstoten van enorme hoeveelheden broeikasgassen zoals CO2 is geen geheim. Nu hebben satellieten nog een andere bron van broeikasgassen gevonden: afvalstorten. In onder andere Buenos-Aires (Argentinië), Delhi en Mumbai (India) liggen er enorme storthopen die door de grote hoeveelheid organisch afval gigantisch veel methaan uitstoten, schrijft Isabelle Vanhoutte op Apache. Methaan is het goedje dat ook koeien uitboeren, en is dertig tot zeventig keer zo sterk als CO2.

Stortplaats in Minnesota, VS. (CC BY-NC 2.0) MPCA Photos

 

Vragen en discussiepunten

Business AM: Luchtvervuiling maakt ons ook in ons hoofd ziek

Wat toonde 95 procent van de onderzoeken naar de impact van luchtvervuiling op de hersenen aan?
Ze vonden significante fysieke en functionele veranderingen in de hersengebieden die emoties reguleren bij degenen die werden blootgesteld aan verhoogde niveaus van luchtvervuiling.

MO*: Jarenlange luchtvervuiling sluipt ook ons immuunsysteem binnen

Hoe zagen de onderzoekers dat er verschillen waren naar gelang leeftijd?
Cellen van kinderen en tieners waren grotendeels beige, terwijl die van dertigers zwarter getint waren en donkerder werden met toenemende leeftijd. Ook lymfeklieren van de longen bleken donkerder naarmate ze ouder waren.
Waarom kunnen die vervuilde cellen hun werk niet meer doen?
De cellen zijn gewoon verstikt door de vervuilingsdeeltjes en kunnen de essentiële functies niet langer uitvoeren die ons helpen beschermen tegen ziekteverwekkers.

Apache: Afval vormt onderschatte bron van klimaatopwarming

Wie is er zoal verantwoordelijk voor de uitstoot van methaan?
De landbouw voor 40 procent, gas- en oliedistributie voor 34 procent, en afval voor nog eens goed 20 procent. Dat is een behoorlijk probleem als je weet dat methaan zo veel sterker is dan CO2.
En dan komt daar nog black carbon bij kijken. Wat is dat nu weer? En waarom is dat een probleem?
In onderzoek wordt geschat dat open verbranding van (vooral plastic) afval 11% van de wereldwijde emissies van black carbon veroorzaakt. Die zwarte koolstof – gerelateerd aan roetdeeltjes – is een sterk broeikasgas dat slechts enkele dagen tot weken in de atmosfeer blijft hangen. Maar de zwarte koolstofaerosolen die vrijkomen, hebben tot wel 5.000 keer het aardopwarmingspotentieel van CO2.
Er is wel degelijk een oplossing voor al dat afval. Maar wat is die? En willen jullie daarbij helpen?
Minder afval leidt tot minder broeikasgassen. Een kernbegrip daarbij is circulaire economie, waarbij materiaal zo lang mogelijk zijn waarde behoudt en na afdanken niet op de afvalberg belandt maar opnieuw wordt ingezet als grondstof.

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.