Migratie
Het belang van mensenrechten
21 november 2018
Er is veel controverse rond de Global Compact on Migration, een niet-bindende VN-afspraak die migratie wereldwijd, met respect voor mensenrechten, veilig, ordelijk en geregeld wil maken. Op 10 december wordt die afspraak in Marrakesh bezegeld.
Maar er zit meer dan één haar in de boter. Tsjechië, Estland, Bulgarije, de VS, Oostenrijk, Hongarije, Australië, Israël en Polen zullen niet tekenen, Nederland en Duitsland twijfelen, en ook België weet het nog niet. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken vind de tekst zo problematisch dat hij zich verzet tegen een Belgische handtekening. Premier Michel en vice-premier De Croo vinden dan weer dat er alle reden is om samenwerking tussen landen te bevorderen, om zo mensensmokkel en andere ellende tegen te gaan. Een van de twistpunten in het dossier zijn de mensenrechten, die toevallig op diezelfde 10de december gevierd worden.
Geen verdrag of bindend akkoord
Er doen veel verhalen de ronde over wat de Global Compact on Migration precies is. En daarbij wordt de waarheid al wel eens geweld aan gedaan. Louise Arbour, voordien o.a. rechter in het Canadese Hooggerechtshof, en VN-Hoog Commissaris voor de Mensenrechten, leidde het onderhandelingsproces voor de VN en legt aan MO* uit waar het om gaat.
Waar komen vluchtelingen vandaan? En waar gaan ze naartoe?
Er doen veel verhalen de ronde over vluchtelingen en migratie. En daarbij wordt de waarheid al wel eens geweld aan gedaan. StampMedia bekeek het vluchtelingenrapport van de VN en haalt enkele mythes onderuit.
Stekker uit regering?
Waar premier Charles Michel (MR) vorige week in de Kamer nog zei om de tekst van de Compact juridisch te bekijken, en dus in het midden hield of ons land zou tekenen, bevestigde hij tijdens het bezoek van de Franse president Macron van afgelopen weekend dat België dat zeker zal doen. Dat is redelijk vervelend voor Michels grootste coalitiepartner N-VA dat, ook in het weekend, een persbericht uitstuurde waarin stond dat de Compact voor hen niet aanvaardbaar is. Volgens newsmonkey heeft de regering nu twintig dagen om tot een vergelijk te komen, anders valt de coalitie zonder elektriciteit.
Migreren behoort tot de aard van de mens
Waarom migreren mensen? Op die vraag zijn verschillende antwoorden te bedenken, maar feit is dat migratie van alle tijden is. Volgens DeWereldMorgen zijn mensen altijd op zoek gegaan naar een beter leven. Alleen blijkt die bewegingsvrijheid niet voor iedereen te gelden. Voor zij die niet vermogend zijn, en doorgaans een donkere huidskleur hebben, wordt migratie beschouwd als een criminele daad. Ook daar probeert de Compact een antwoord op te bieden.
https://www.facebook.com/DeWereldMorgen/videos/10156248605970469/
Artikels en discussiepunten
MO*: Louise Arbour: ‘Bij beter georganiseerde migratie kan iedereen voordeel hebben’
Zelfs als je het best denkbare migratiebeleid hebt, ondersteund door een geïnformeerde en gemotiveerde publieke opinie, dan nog zijn de kansen om dat uit te voeren en vol te houden volkomen afhankelijk van de buurlanden, en uiteindelijk de wereldgemeenschap. Het feit dat de komst van zo veel migranten in 2015 in Europa uitgroeide tot de grote migratiecrisis, illustreert de impact van een gebrek aan samenwerking tussen staten en van het gebrek aan middelen of instrumenten om te reageren op plotselinge migratiedruk.
Wat de Global Compact wil doen, is instrumenten creëren om de huidige chaotische toestand aan de buitengrenzen om te vormen tot een beter geregelde en beheersbare werkelijkheid van mensen die zich verplaatsen. Want chaos is niet nuttig voor migranten, maar ook niet voor landen van herkomst, transit of aankomst.
De goede vraag is niet of je pro dan wel contra migratie bent, maar hoe je de negatieve impact verkleint terwijl je de positieve bijdrage maximaliseert. Om dat te doen, zijn muren en gesloten deuren niet echt een verstandige strategie.
Aanvullende artikels
Een Vrije Tribune op Doorbraak vraagt zich af waarom de pers het nooit over de inhoud van de Compact heeft en belicht een aantal artikels uit het pact waaruit het de conclusie trekt dat België maar beter niet tekent. Een opiniestuk op MO* gaat ook dieper in op de inhoud, waaruit het de conclusie trekt dat België maar best tekent.
DeWereldMorgen vestigt met een opiniestuk dan weer de aandacht op een migratieakkoord dat staatssecretaris Francken afsloot met Mauretanië, wat het geen goed idee vindt.