Minder vlees eten is noodzakelijk
Maar geldt dat ook voor Afrika?
16 november 2022
De vleesindustrie is wereldwijd verantwoordelijk voor het uitstoten van evenveel broeikasgassen als alle auto’s, vrachtwagens, vliegtuigen en schepen samen. Bovendien neemt het verbouwen van veevoeder ontzettend veel plaats in, waardoor bijvoorbeeld enorme delen van het Amazonewoud gekapt worden. Wat dan weer tot gevolg heeft dat die bomen geen CO2 meer kunnen opnemen. Trouwens, het is, mits je een beetje nadenkt, helemaal niet nodig om vlees te eten voor de gezondheid. Minder, of geen vlees eten, is dus niet echt een keuze meer. Het voortbestaan van de planeet hangt er voor een groot stuk van af. Of niet? Want in Afrika kan veeteelt niet alleen mensen redden, het zou er zelfs een oplossing voor de klimaatverandering kunnen zijn.
Kunnen we overleven op planten?
EOS laat voedingsexpert Ann Meulemans van de KU Leuven aan het woord. Zij legt haarfijn uit waarom vlees belangrijk is, maar ook hoe je alle voedingsstoffen ook uit planten kunt halen. Daarvoor moet je een beetje nadenken, en je dieet goed samenstellen. Maar dat moet je natuurlijk ook als je vlees eet.
Vlees is inefficiënte voedingsbron
We gebruiken ontzettend veel land en mest om voedsel te verbouwen voor vee, lezen we op MO*. Daarnaast is er 48 vierkante meter nodig om één gram rundvleeseiwit te produceren voor elke vierkante meter die nodig is om één gram eiwit uit erwten te halen. Het is dan misschien wel makkelijk, zoals voedingsexpert Ann Meulemans in bovenstaand filmpje zegt, om voedingsstoffen uit vlees te halen, maar efficiënt is het allerminst. Een beetje minder vlees eten, kan al wonderen verrichten. En als er minder vee is om graan te eten, is er meer graan voor mensen. Maar minstens even belangrijk is dat er dan ook veel minder broeikasgassen worden uitgestoten.
Veeteelt is leven in Afrika
In dit stuk op DeWereldMorgen staat dat vee niet alleen voor voedsel zorgt, de veehouderij in Afrika stelt ook veel mensen te werk. Veeteelt is er leven. En natuurlijk is er de ecologische impact, maar tal van mensen willen een meer evenwichtige discussie over veeteelt, zeker omdat het in Afrika een oplossing zou kunnen zijn in de aanpak van de klimaatverandering. Bovendien is vlees eten in Afrika essentiëel omdat de meerderheid er kampt met een gebrek aan eiwitten en micronutriënten.
Ethische en ecologische afwegingen
In dit opiniestuk op StampMedia belicht Lana Van Gerven twee redenen waarom we geen, of minder, vlees zouden moeten eten. Lana vindt het enerzijds weerzienwekkend dat dieren gekweekt en geslacht worden voor consumptie. Zeker omdat de mens volgens haar geen vlees nodig heeft, én omdat het moreel verwerpelijk is om een dier te doden. Daarnaast is er natuurlijk ook de ecologische impact van de industriële veehouderij. Zoals eerder al aangegeven is de impact daarvan op het klimaat enorm. Voor de die-hard vleeseters geeft Lana nog wel enkele alternatieven.
Geen reclame meer voor vlees
Vanaf 2024 zal de stad Haarlem in Nederland geen reclame meer maken voor vlees, schrijft Andrei Stiru op Business AM. Raadslid Ziggy Klazes van GroenLinks die het voorstel deed, vindt dat als een stad de klimaatcrisis heeft uitgeroepen, zoals Haarlem deed, het niet opportuun is om vlees te promoten. Critici snoert ze de mond met het verbod op tabaksreclame. Dat geldt ook al jarenlang.
Vragen en discussiepunten
EOS: Heeft een mens vlees nodig?
MO*: ‘Europaʼs vleesverslaving voedt de wereldwijde voedselcrisis’
– Door graan over te hevelen van vee naar menselijke consumptie kunnen grote voedseltekorten in de ontwikkelingslanden worden voorkomen, maar kan ook de voedselonzekerheid in rijkere landen, die zelf met ernstige problemen inzake de toegang tot voedsel kampen, worden verminderd.
DeWereldMorgen: Vleesconsumptie aan banden: wat met landen die geen alternatieven hebben?
StampMedia: Opinie: Eet eens een insectenburger of kweekvlees in plaats van een entrecote
De groep mensen die vegetarisch eet, groeit elke dag, stelt Lana Van Gerven. Doe jij eraan mee? Waarom (niet)?
Een van de alternatieven voor vlees die Lana suggereert, is insectenvlees. Ze beseft dat zoiets nog moeilijk ligt in onze hoofden. Hoe zit dat met jouw hoofd? Zou jij een insectenburger kunnen wegwerken, al dan niet in combinatie met een portie frieten (gebakken in plantaardig vet, uiteraard)?
Business AM: Zin in een burger? Deze Nederlandse stad wil reclame voor vlees verbieden om het klimaat te beschermen
Zou een verbod op reclame voor vlees jou overhalen om minder, of geen vlees te eten?