Nieuwe vormen van energieopslag
Op basis van zout en zand
18 januari 2023
Het opslaan van energie is het speerpunt in de overgang van het gebruik van fossiele brandstoffen naar het gebruik van zon, wind en water. De meest bekende vorm van energieopslag is de batterij, en daarvan is de meest voorkomende de lithium-ionbatterij. Alleen wordt die batterij niet op een duurzame manier gemaakt en is ze dus belastend voor het milieu.
Maar de wetenschap staat niet stil. Zo staan er twee nieuwe batterijen in de steigers op basis van zout. Maar ook het gebruik van zand kan voor een revolutie zorgen.
Goedkoper met meer opslagcapaciteit
Europa moet tegen 2030 over een energieopslag van 200 gigawatt beschikken. Maar tegen het einde van dit jaar zou dat nog maar 10 gigawatt zijn, lezen we op Business AM. Om de overgang naar duurzame energie te maken, moeten we dus een stevig tandje bijsteken. Dat tandje zou wel eens kunnen komen van het team van dr. Shenlong Zhao, onderzoeker op het gebied van energieopslag aan de universiteit van het Australische Sydney. Dat heeft de al bestaande natrium-zwavelbatterij geperfectioneerd zodat ze nu meer energie kan opslaan dan de lithium-ionbatterij. Bovendien is ze goedkoper en meer duurzaam.
Aluminium, zwavel en zout
Terwijl dr. Zhao in Australië de natrium-zwavelbatterij perfectioneert, zijn materiaalwetenschappers aan de andere kant van de wereld druk bezig met het ontwikkelen van nog een alternatief voor de lithium-ionbatterij, lezen we op EOS. Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) doet namelijk onderzoek naar een batterij bestaande uit drie materialen: aluminium, zwavel en zout. Deze batterij is een goedkope vervanging voor lithium, en de materialen zijn zelfs niet ontvlambaar.
Moet er nog zand zijn?
Soms kan een oplossing in een vreemd hoekje liggen. Of in dit geval, in een verlaten mijnschacht. Op MO* lezen we dat wetenschappers ontdekt hebben dat mijnschachten door op een specifieke manier met zand te werken ideale batterijen kunnen zijn. Bovendien hebben ze een gigantisch voordeel op batterijen: waar een batterij aan capaciteit verliest hoe meer ze gebruikt wordt, gebeurt dat niet met zand in een mijnschacht. Nog een extra voordeel aan het opslaan van elektriciteit in een mijnschacht: het verschaft opnieuw werkgelegenheid aan de mensen die voorheen in de mijn werkten.
Vragen en discussiepunten
Business AM: Nieuwe superbatterij gaat problemen met dure grondstoffen uit de weg: gamechanger voor opslag hernieuwbare energie?
EOS: Deze batterij is zes keer goedkoper dan lithium-ionaccu’s
MO*: Verlaten mijnschachten krijgen tweede leven als batterij