Onderwijs is een recht
Maar in de praktijk geldt dat niet voor iedereen
05 oktober 2020
*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
Vandaag is het Dag van de Leraar. Hulde aan hen! Maar naar school gaan is niet voor iedereen even gemakkelijk. En al zeker niet voor kansarme kinderen, en kinderen met een handicap in lageloonlanden. Ook hier bij ons is het niet evident voor iedereen om degelijk onderwijs te krijgen. Bovendien bestaan er grote verschillen in hoe scholen kosten aan ouders aanrekenen, waardoor rijkere mensen een voordeel hebben ten opzichte van minder rijke mensen. Een maximumfactuur zou soelaas kunnen bieden, maar zou nu ook weer geen wondermiddel zijn.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Recht op gratis inclusief onderwijs
Ondanks het wereldwijde recht op gratis inclusief onderwijs, kan lang niet iedereen daarvan genieten. 250 miljoen kinderen konden vorig jaar niet naar school. En voor kinderen met een handicap is het al helemaal niet evident, lezen we op MO*. Daarom ijvert Handicap International voor meer aandacht, én middelen om kinderen met een handicap degelijk, maar aangepast onderwijs te kunnen aanbieden.
Scherper contrast tussen dure en goedkope scholen
Hier in België is ‘gratis’ onderwijs dan weer niet echt ‘gratis’. Er is altijd wel iets dat nog extra betaald moet worden: vervoer, computer, handboeken, tekengerei, schooluitstappen, … . Dat legt druk op ouders die het niet al te breed hebben. Een maximumfactuur, waarbij ouders niet meer dan een bepaald bedrag moeten betalen, zou volgens enkele organisaties dat probleem kunnen oplossen, maar Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), noch het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, zijn daarvoor gewonnen, bericht Apache.
Vragen en discussiepunten
MO*: Inclusiegericht denken meer dan ooit noodzakelijk in het onderwijs
Apache: Zonder maximumfactuur in secundair onderwijs groeit kloof tussen goedkope en dure scholen
Wat zijn de benodigdheden waarvoor jullie (ouders) dit jaar hebben moeten betalen? En zijn jullie je ervan bewust dat zulke aankopen niet voor iedereen even gemakkelijk zijn?
Volgens Colette Victor van STOS is er een school die een reis naar New York organiseert om ouders van bepaalde groepen af te schrikken. Hoe zit dat bij jullie op school? Wordt er rekening gehouden met gezinnen die het minder breed hebben? Spreken jullie daar onderling over?
“Ik ken een school in Schaarbeek die de maximumfactuur op 160 euro heeft vastgelegd. Voor diezelfde richting vraagt een andere school in de regio 1.600 euro per jaar. Dat is tien keer zoveel”, vult Colette Victor van STOS aan.