Ongelijkheid stijgt
En dat bedreigt de democratie
19 april 2023
Niet iedereen is gelijk en niet iedereen heeft evenveel geld. Misschien hoeft dat ook niet. Maar als de kloof tussen mensen die steeds rijker worden en mensen die het steeds moeilijker krijgen om de eindjes aan elkaar te knopen te groot wordt, vormt dat wel een probleem. Het rare is, dat zelfs die rijke mensen dat vinden. Overheden proberen die kloof te dichten door besparingen door te voeren, maar het wordt hoe langer hoe duidelijker dat die niet het gewenste effect hebben, integendeel. Waarom dan niet die heel rijke mensen belasten? Het rare is, dat zelfs een hoop rijke mensen dat vinden.
Politieke onverschilligheid
In landen waar de ongelijkheid het grootst is, is het het vertrouwen in de politiek het kleinst. Dat schrijft Silke Goubin op EOS Wetenschap. Die politieke onverschilligheid zorgt voor een vicieuze cirkel waarbij burgers niet geloven dat een overheid nog iets aan die ongelijkheid kan doen, en politici dat dan ook niet doen omdat ze denken dat het aan een sociaal draagvlak voor herverdeling ontbreekt. En dat is een probleem voor de democratie.
Pensioenen
Ook pensioenen zorgen voor ongelijkheid, met name de verschillende pensioenen voor vrouwen en mannen. Daar gaapt een kloof van gemiddeld 20 procent in het voordeel van de mannen. Dat heeft volgens onderzoekster Marjan De Coster te maken met een structurele ongelijkheid in België, ook op de arbeidsmarkt, schrijft Wim De Jonge op Apache.
World Economic Forum
Afgelopen januari verzamelden, zoals elk jaar sinds 1971, de grootste bedrijfsleiders, politici en andere steenrijke mensen in Davos, Zwitserland op het World Economic Forum. Die verwevenheid van het multinationale bedrijfsleven met de politiek kan beschouwd worden als de ultieme bron voor ongelijkheid. Maar hoewel de oprichter van het WEF, de Duitser Klaus Schwab, tijdens de Coronapandemie nog een boek schreef over hoe er meer aandacht zou moeten gaan naar de klimaatcrisis en de sociale ongelijkheid (The Great Reset), gaat het toch om een elite die lak heeft aan nationale grenzen en de daarbij horende overheden, schrijft Filip Michiels op Doorbraak. Al komt er stilaan ook behoorlijk wat kritiek op het WEF, en niet alleen vanuit te verwachten linkse hoek.
Belastingen, al de rest is gelul
Geert Van Istendael verwijst op MO* naar de passage van de Nederlander Rutger Bregman op het World Economic Forum in Davos van vier jaar geleden. Bregman fulmineerde daar dat niemand over het echte probleem wou praten: belastingontwijking. Bregman zei letterlijk: “Belastingen, belastingen, belastingen, al de rest is gelul.” En Van Istendael is het dus met hem eens, want door te besparen wordt goede dienstverlening enkel kapotgemaakt. Zover staan we nu. Maar Van Istendael schuift ook de Oostenrijks-Duitse miljonair Marlene Engelhorn naar voor die erom smeekt om belast te worden.
Vragen en discussiepunten
EOS: Ongelijkheid voedt ongelijkheid
Apache: Diepe pensioenkloof tussen mannen en vrouwen
Doorbraak: Het WEF-feestje in Davos: krijgen de afwezigen stilaan gelijk?
MO*: Belast mij nu