Oplossingen voor het klimaatprobleem
Concrete maatregelen die we moeten nemen
30 januari 2019
65.000 mensen in december. 70.000 mensen afgelopen zondag. Op drie weken tijd hebben de bosbrossers zich meer dan vertienvoudigd, tot 35.000. Allemaal mensen die in gure weersomstandigheden de overheid dwingend oproepen om werk te maken van een krachtdadig klimaatbeleid. Maar hoe ziet zo’n beleid er dan uit? Welke maatregelen moeten er concreet genomen worden?
Systeeminfrastructuur voor hernieuwbare energie
Om te beginnen moeten we geen tijd meer steken in klimaatontkenners. Dat zegt Ignace Schops, een van de initiatiefnemers van de Klimaatzaak, een rechtszaak tegen de vier Belgische overheden, tegen Charliemag. Maar de overheid moet ook het voortouw nemen om een systeeminfrastructuur voor hernieuwbare energie aan te leggen.
Dividend op CO2-uitstoot
Het idee om de vervuiler te laten betalen, is niet nieuw. Een taks op de uitstoot van CO2 werd dertig jaar geleden al voorgesteld, en tot op zekere hoogte wordt die vandaag in België ook geheven, bv. in de vorm van emissierechten, waarbij bedrijven een bedrag betalen voor hun koolstofuitstoot. Maar volgens Apache ontsnapt twee derde van de industrie hieraan en moet er dus een bredere heffing komen. De opbrengsten daarvan kunnen vervolgens als dividend terug uitgekeerd worden aan de belastingbetalende gezinnen.
Ontbossing tegengaan
Het terugdringen van de CO2-uitstoot vormt een belangrijke peiler in een goed klimaatbeleid. Bomen spelen daarbij een voorname rol omdat ze koolstof opnemen en filteren. Ontbossing en aantasting van bossen zijn verantwoordelijk voor zo’n 17 procent van de uitstoot van broeikasgassen, staat er op MO*. Dat is meer dan de hele transportsector samen. Het programma van de Verenigde Naties REDD+ helpt ontwikkelingslanden om aan bosbehoud te werken en duurzaam bosbeheer te promoten om zodoende de uitstoot van CO2 te verminderen. Maar ook in onze contreien zijn bomen van onschatbare waarde als we de klimaatdoelstellingen van Parijs willen halen.
Artikels en discussiepunten
Charliemag: “We moeten geen tijd meer steken in klimaatontkenners”
Apache: Dividend op CO2-uitstoot moet de wereld redden
Een dividend is belaste winst die een vennootschap uitkeert (verdeelt) aan haar aandeelhouders. Die ontvangen hun dividend netto.
In België zijn zowel werkgevers, werknemers en milieuorganisaties overtuigd van een heffing op CO2-uitstoot. Wat denk je er zelf van?
MO*: ‘Bomen kunnen een kwart van de geplande uitstootvermindering realiseren’
In sommige landen gaat de ontbossing ook juist sneller.
Het is vaak goedkoper of kostenefficiënter voor steden, provincies en landen om te investeren in bosbehoud en bosherstel dan in andere oplossingen voor waterzuivering en drinkwatertoevoer. Een ander voorbeeld is de rol die mangroves spelen in bescherming tegen overstromingen. Ook hier zie je dat het voordeliger kan zijn om te investeren in de aanplanting en het behoud van mangroves, dan in het bouwen van dijken of andere betoninfrastructuur.
StampMedia heeft een foto– en videoreportage van de Youth for Climate-mars van 24 januari, en een interview met Anuna De Wever. Ook DeWereldMorgen heeft een videoverslag van die optocht. Tenslotte doet ook Doorbraak een aantal suggesties om de klimaatverandering tegen te gaan.