Opwarming van de aarde

Grote gevolgen voor gletsjers, sneeuw en ijs

15 januari 2020

** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

De gletsjers van de Nieuw-Zeelandse Alpen lijden zo al onder de opwarming van de aarde, maar het roet van de bosbranden in Australië (die ook het gevolg van die opwarming zijn) doet daar nog een schepje bovenop. En ook de Himalaya kan niet om de opwarming heen. Daar neemt gras de plaats van sneeuw in, wat invloed zou kunnen hebben op de drinkwatervoorziening.  

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

Nieuw-Zeeland smelt

Niet alleen hebben de branden in Australië desastreuze gevolgen voor het land zelf, ze laten zich ook voelen 2000 kilometer verderop, in Nieuw-Zeeland, zegt Fien Van den Steen op MO*. Het roet valt op de gletsjers van de Nieuw-Zeelandse Alpen die door de opwarming van de aarde zo al aan het verkleinen waren, en dat zorgt ervoor dat sneeuw en ijs de warmte niet meer kunnen reflecteren, waardoor de warmte verder doordringt en de gletsjers verder smelten. 

Wat overblijft van de Franz Jozef Glacier © Fien Van den Steen

 

Gras in plaats van ijs

In de Himalaya vergroot de ruimte die zich bevindt tussen daar waar de bomen stoppen met groeien, en daar waar de sneeuw altijd blijft liggen, staat te lezen op DeWereldMorgen. Dat betekent dat sneeuw en ijs verdwijnen om plaats te maken voor gras en plantengroei, en dat zou een invloed kunnen hebben op de drinkwatervoorziening van acht landen en ongeveer 1,4 miljard mensen. 

Himalaya (CC BY-NC-ND 2.0) Priya Saihgal

 

Artikels en discussiepunten

MO*: Australische bosbranden hebben desastreuze gevolgen voor gletsjers Nieuw-Zeelandse Alpen

Beschrijf de kettingreactie van het smelten van de gletsjers, en de invloed van de Australische bosbranden daarop.
De sneeuw- en ijsmassa’s op aarde vormen een grote koelkast en houden de temperaturen laag, doordat de witte laag sneeuw warmte van de zon reflecteert. Wanneer de sneeuw smelt en aarde komt bloot te liggen, stopt dit proces. Sterker, de vrijgekomen aarde absorbeert de warmte in plaats van warmte te reflecteren. Hierdoor stijgen de temperaturen nog meer.
De Australische rook zette een roetlaag af op de gletsjers van de Zuidelijke Alpen. De gekaramelliseerde gletsjers van Nieuw-Zeeland absorberen daardoor de hitte in plaats van ze te reflecteren, waardoor lokale temperaturen stijgen en de dooi versnelt. Hierdoor komen er weer meer donkere oppervlaktes vrij die op zich het smeltproces versnellen. Een vicieuze cirkel voor de sneeuwmassa’s is ingezet.
Dat een gletsjer krimpt en dan weer groeit, is een natuurlijk proces. Hoe verstoort de klimaatverandering die dynamiek? 
Er valt minder sneeuw tijdens de winter, terwijl het percentage sneeuw dat smelt tijdens de zomer verhoogt. Het resultaat: krimpende gletsjers.
De zomer van 2018 was de derde warmste zomer op een rij in de Nieuw-Zeelands geschiedenis. Alle verse sneeuw en sneeuw van vorige jaren smolt op meer dan de helft van 51 gemonitorde gletsjers weg. Als de zomer van 2019 die trend verder zet, ziet het er niet goed uit voor de gletsjers.
Wat gebeurt er met Nieuw-Zeeland als de broeikasgasuitstoot verder toeneemt, zoals nu het geval is? 
Het merendeel van Nieuw-Zeelands ijs zal dan tegen 2100 gesmolten zijn. De Fox Glacier en Franz Josef Glacier zullen er beiden niet meer zijn.
En als we de klimaatopwarming kunnen beperken tot 2 graden? 
Dan zullen de gletsjers nog met 30 procent krimpen. Met alle gevolgen van dien voor fauna, flora en mens, ook in termen van drinkwatervoorziening en hydro-elektrische energie. Niets doen wat klimaatverandering betreft, zal leiden tot het verlies van de Zuidelijke Alpen.

DeWereldMorgen: Grassen rukken op rond Mount Everest: gevolgen gevreesd voor watervoorziening van 1,4 mld mensen

Wat wordt er bedoeld met : ‘Een terugval van de oppervlakte van gebieden waar planten niet kunnen overleven door de extreem lage temperatuur.’?
Dat de oppervlakte waar planten wel kunnen overleven omdat de temperatuur er stijgt, groter wordt. 
Waarom kan dat erg zijn? 
De sneeuw die met de cyclus van de seizoenen op de Himalaya terechtkomt en vervolgens weer smelt, voedt de tien grootste rivieren in Azië. Zo draagt ze bij aan de watervoorziening van 1,4 miljard mensen in acht landen, van Afghanistan tot Myanmar. Maar als die sneeuw er niet meer komt, kan ze ook niet smelten, en krijgen die rivieren geen water meer.

Op MO* staat nog een artikel over de stijging van het waterniveau van de Gangesdelta, een van de grootste rivierdelta’s ter wereld, waar tweehonderd miljoen mensen wonen. 



Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.