Over oorlog en vluchtelingen
De gevolgen voor hen die blijven en voor hen die vluchten
03 maart 2021
*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
In de regio Tigray, in het noorden van Ethiopië, is al bijna vier maanden een gruwelijke oorlog aan de gang, waarbij het merendeel van de bevolking onbereikbaar is voor humanitaire hulp. De gevolgen van een oorlog zijn voor burgers desastreus. Mensen zoeken dan een uitweg en vluchten vaak, laten hebben en houwen achter om elders een beter leven op te bouwen om later de familie te laten overkomen. Maar vluchtelingen uit Eritrea die dat in België proberen te doen, worden geconfronteerd met een lastige en tijdrovende procedure voor gezinshereniging.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Bezet gebied in eigen land
In 2019 kreeg de Ethiopische premier Abiy Ahmed Ali nog de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn toenadering tot buurland Eritrea. Maar voor Tigray dat ijvert voor een grotere autonomie, en dat grenst aan Eritrea, is de premier niet zo vredesgezind. Dat zegt Ludo De Brander op DeWereldMorgen. De regio wordt nu bezet door het federale leger, en officieus ook door het Eritrese leger. 4,5 miljoen Tigrezen hebben geen toegang tot voedsel- en andere noodhulp, en vele honderdduizenden zijn op de vlucht.
Procedure voor gezinshereniging is lijdensweg
Een Eritrese vluchteling krijgt in België relatief gemakkelijk asiel en internationale bescherming, schrijven Tine Danckaers en Elien Spillebeen van MO*. Maar als die vluchteling zijn familie wil laten overkomen, gaan de sluizen van de administratie wagenwijd open. Van documenten aanvragen op de Belgische ambassade in een land dat geen Belgische ambassade heeft, over het bewijzen dat jouw kinderen wel degelijk van jou zijn door een DNA-test, tot zelfs een moreel rechtstaande vinger die twijfels heeft bij je bruid van 18 jaar. Er kunnen dus jaren overheen gaan vooraleer een gezin weer samen is. Terwijl een mens, dixit een van die vluchtelingen, niet gemaakt is om alleen te zijn.
Vragen en discussiepunten
DeWereldMorgen: Hoe is Tigray in een ontwrichtende gruwelijke oorlog beland?
Het zou ook een analyse kunnen zijn omdat het een mogelijke conclusie trekt. Maar voor mij eerder duiding.
Ga je zelf al wel eens actief op zoek naar duiding en/of analyse? Waarom (niet)?
MO*: ‘Ik ben niet gelukkig zonder mijn familie’
Voor weigeringen van gezinshereniging worden volgens advocaat Benoît Dhondt morele oordelen aangehaald, maar die hebben geen juridische waarde. Mag de overheid volgens jou vluchtelingen verplichten om de eigen Westerse normen en waarden aan te nemen, en zo zijn/haar cultuur of afkomst te verloochenen?
Klopt het dat een mens niet gemaakt is om alleen te zijn?