Politie onder vuur

Racisme, aanzetten tot geweld, en extreemrechts gedachtegoed op sociale media in België en in Duitsland

14 oktober 2020

** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

Politiemensen die racistische taal gebruiken, aanzetten tot geweld, en onomwonden verwijzen naar het nazitijdperk, in België gebeurde het in een besloten Facebookgroep, in Duitsland via verschillende WhatsApp-chatgroepen. Nochtans mogen Belgische politiemensen de waardigheid van het ambt niet in het gedrang brengen, ook niet buiten de uitoefening ervan. In Duitsland lopen er strafrechtelijke procedures wegens het verspreiden van materiaal dat in strijd is met de grondwet. 

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

Thin Blue Line Belgium

Ruim 6.700, al dan niet gepensioneerde, politiemensen zijn lid van de gesloten Facebookgroep Thin Blue Line Belgium. Een analyse van Apache toont aan dat er meermaals racistische taal gebruikt wordt, en opgeroepen wordt tot geweld ten opzichte van jongeren met migratieachtergrond. Afkeurende reacties zijn er nauwelijks, en ook enige vorm van regulering is er niet

 

Racistische en nazistische foto’s door Duitse politie

Duitse politieagenten uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen maakten dan weer gebruik van WhatsApp om racistische en nazistische foto’s te verspreiden binnen gesloten groepen. De Duitse politie komt volgens Doorbraak regelmatig in het nieuws door banden met extreemrechts. Waar Herbert Reul, minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen (CDU), aanvankelijk hoopte dat het om alleenstaande gevallen zou gaan, slikt hij die hoop nu in. 

(CC BY 2.0) _dChris

 

Vragen en discussiepunten 

Apache: Racisme en aanzetten tot geweld in gesloten Facebookgroep politie

Iemand in de reacties onderaan dit artikel (die verder niemand hoeft te lezen!) vindt het niet netjes dat een journalist zo maar met zijn neus in een gesloten Facebookgroep duikt. Wat denken jullie? Ermee rekening houdend dat de politie de enige organisatie is die geweld kan en mag gebruiken. En er ook rekening mee houdend dat er zoiets als privacy is. En vrijheid van meningsuiting. Wat weegt op? 


Het artikel wijst erop dat er binnen de Facebookgroep niet of nauwelijks gereageerd werd op de ranzige en opruiende taal. Doen jullie dat? Op sociale media, maar ook in het echt? Kunnen jullie elkaar erop wijzen als iemand iets zegt dat niet door de beugel kan? 


Waarom zou het best eens kunnen dat er strafbare feiten zijn gepleegd op die Facebookgroep?
Om te beginnen, is het uiten van discriminerende taal niet toegestaan. Voor niemand. Maar artikel 132 van de Wet op de Geïntegreerde Politie meldt dat politiemensen de waardigheid van het ambt niet in het gedrang mogen brengen, ook niet buiten de uitoefening van het ambt. Dat staat overigens ook nog eens vermeld in artikel 14 van de Deontologische Code.

Doorbraak: Extreemrechtse chats en foto’s bij Duitse politie

Ook bij het onthullen van het racistisch en nazistisch fotomateriaal blijkt een journalist een rol te hebben gespeeld. Waarom is dat belangrijk? Lees er gerust dit interview met Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck nog eens op na. 
Omdat de journalistiek beschouwd wordt als ‘de vierde macht’. (Ken je trouwens ‘de drie machten’? Ze staan ook in het interview met Karl) De vierde macht controleert, onderzoekt, en onthult, en dat alles in functie van de waarheid. In het geval van de Duitse politie werd een journalist gecontacteerd. Dat betekent dat die persoon het van belang vond dat die zaken openbaar gemaakt moesten worden. Door die onthulling moeten de betrokken agenten zich verantwoorden voor justitie, met als mogelijk gevolg dat ze ontslagen worden. De journalistiek speelt dus een belangrijke rol in het vrijwaren van de democratie. 

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.