Qatar
Het WK voetbal, migranten, en mensenrechten(schendingen)
19 oktober 2022
Op 20 november 2022 gaat in Qatar het Wereldkampioenschap voetbal van start. En daar zijn behoorlijk wat kanttekeningen bij te plaatsen. Bijvoorbeeld over de arbeidsomstandigheden en mensenrechten van migranten die de stadions en infrastructuur van het WK bouwen. Apache spreekt onverholen over het WK van de schaamte. Amnesty International dringt bij de Fifa aan om uitgebuite arbeiders te vergoeden, en dankzij internationale druk van tal van ngo’s heeft de overheid van Qatar belangrijke veranderingen doorgevoerd voor de arbeidsmigranten. Maar wat als het WK voorbij is, en de schijnwerpers van de wereld niet langer op de kleine oliestaat gericht staan?
Luxueuze losbandigheid
Nieuwe steden en de meest moderne en extravagante stadions werden vanuit het niets opgetrokken in het woestijnzand. Het is een uiting van luxueuze losbandigheid. Al dat werk wordt geleverd door arbeidsmigranten die in helse temperaturen uitgebuit worden tot ze erbij neervallen. Letterlijk. In de tien jaar na de toekenning van het WK aan Qatar stierven er minstens 6.500 arbeiders, schrijft Apache. En dat cijfer zou nog een onderschatting zijn.
Bezoedeld toernooi
Naast de 6.500 dodelijke slachtoffers uit vorige artikel, spreken mensenrechtenorganisaties over honderdduizenden andere slachtoffers. De mensenrechtenorganisaties willen dat deze slachtoffers gecompenseerd worden voor hun leed, en vragen de Fifa om een fonds op te richten met 440 miljoen dollar, het equivalent van de prijzenpot van het WK. Op DeWereldMorgen zegt Amnesty International dat uit een enquête bij 17.000 mensen, verspreid over vijftien landen, blijkt dat 73 procent zo’n fonds steunt. Het toernooi is bezoedeld, maar dat betekent niet dat onbetaalde lonen, bijvoorbeeld, hoegenaamd niet meer uitbetaald moeten worden.
“Zelfs in de dood is de ongelijkheid zo groot als een berg van de Himalaya”
Dat zegt de Nepalese vakbondsleider Smriti Lama aan MO*. Ze bedoelt daarmee dat als een voetballer tijdens het WK zou omkomen, de media-aandacht gigantisch zou zijn. Maar wie heeft het al gehad over de 237 Nepalezen die in 2021 gestorven zijn in Qatar? Nochtans zegt Lama dat er verbeteringen zijn in de arbeidsomstandigheden van de migranten omdat de media er de afgelopen jaren veelvuldig over bericht hebben. Dat was slechte publiciteit voor Qatar, dus het poetste zijn blazoen een beetje op. Maar hoe lang zal dat duren? Wat zal er gebeuren als het WK voorbij is?
Omslagfoto: Doha, Qatar. De zakenwijk West Bay. © Rachida El Azzouzi (Mediapart)
Vragen en discussiepunten
Apache: Het WK van de schaamte
Maar in werkelijkheid wordt de wet met de voeten getreden omdat ze niet gepaard gaat met een afradingsbeleid met sancties en controles. De diep in de mentaliteit gewortelde kafala is nog steeds in gebruik. Werkgevers blijven werknemers aan de ketting leggen door NOC’s te eisen of paspoorten in beslag te nemen.
DeWereldMorgen: Enquête: “Fifa moet uitgebuite arbeiders in Qatar vergoeden”
MO*: Wat na het WK in Qatar? ‘Zodra de media-aandacht verslapt, kan alles weer verergeren’
De Nepalese vakbondsleider Smriti Lama is de media dankbaar dat ze de problemen in Qatar uitgebreid aankaarten. Ze vindt dat ook de voetballers hun bekendheid moeten aanwenden om arbeidsrechten wereldwijd publiek te verdedigen als ze in Qatar gaan spelen. Wat denken jullie daarvan? Hebben voetballers een verantwoordelijkheid ten opzichte van de arbeiders in Qatar?