Schoonheidsidealen
Een zegen of een vloek?
09 oktober 2019
** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
Schoonheidsidealen zijn van alle tijden en gelden zowel voor vrouwen als voor mannen. Maar de realiteit is dat mannen er veel minder op beoordeeld worden dan vrouwen. Bovendien is het westerse schoonheidsideaal voor vrouwen – blank, sluikhaar (liefst blond), en slank – heel dominant. Ook in landen waar bijna driekwart van de bevolking zwart is. Dan wordt het niet voldoen aan het schoonheidsideaal een manier om uit te sluiten.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Sociale media en het zelfbeeld
In de reeks ‘Het Grote Generatie Gesprek’ op Charliemag buigen tien vrouwen van 16 tot 90 jaar zich over het schoonheidsideaal van vroeger en nu. Uit die gesprekken blijkt dat er altijd vergeleken werd. Het grote verschil tussen vroeger en nu is de manier waarop er vergeleken wordt. Toen had je de mensen in het dorp, school, en de straat. Nu heb je via de sociale media zowat de hele wereld om mee te vergelijken. En dat heeft invloed op het zelfbeeld. Terwijl, zoals een van de geïnterviewden zegt, schoonheid ‘gene fuck zou mogen boeien’.
Afro als krachtig symbool
Een schoonheidsideaal kan invloed hebben op het zelfbeeld, maar kan ook gebruikt worden om mensen uit te sluiten. Dat schreef Mohamed Barrie op StampMedia al een hele tijd geleden. Mohamed neemt het voorbeeld van de afro (kroeshaar dat niet behandeld wordt, maar op natuurlijke manier groeit), en meer bepaald de afro van het meisje Zulaikha op een school in Pretoria, Zuid-Afrika dat zo’n haar niet mooi, netjes en presentabel vindt, en Zulaikha ertoe verplichtte om haar haar te veranderen. ‘Het idee dat alles wat wit is mooier en beter is, doordringt – of we dat nu willen of niet – ons bestaan’, zegt Mohamed.
Artikels en discussiepunten
Charliemag: “Soms scroll ik door Instagram en denk ik: wat een eenzaamheid”
Alle vragen hieronder zijn evengoed aan jongens gericht.
StampMedia: #backtoschool, maar mag ik mezelf zijn?