Schoonheidsidealen

Een zegen of een vloek?

09 oktober 2019

** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

Schoonheidsidealen zijn van alle tijden en gelden zowel voor vrouwen als voor mannen. Maar de realiteit is dat mannen er veel minder op beoordeeld worden dan vrouwen. Bovendien is het westerse schoonheidsideaal voor vrouwen – blank, sluikhaar (liefst blond), en slank – heel dominant. Ook in landen waar bijna driekwart van de bevolking zwart is. Dan wordt het niet voldoen aan het schoonheidsideaal een manier om uit te sluiten. 

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

Sociale media en het zelfbeeld

In de reeks ‘Het Grote Generatie Gesprek’ op Charliemag buigen tien vrouwen van 16 tot 90 jaar zich over het schoonheidsideaal van vroeger en nu. Uit die gesprekken blijkt dat er altijd vergeleken werd. Het grote verschil tussen vroeger en nu is de manier waarop er vergeleken wordt. Toen had je de mensen in het dorp, school, en de straat. Nu heb je via de sociale media zowat de hele wereld om mee te vergelijken. En dat heeft invloed op het zelfbeeld. Terwijl, zoals een van de geïnterviewden zegt, schoonheid ‘gene fuck zou mogen boeien’.

 

Afro als krachtig symbool

Een schoonheidsideaal kan invloed hebben op het zelfbeeld, maar kan ook gebruikt worden om mensen uit te sluiten. Dat schreef Mohamed Barrie op StampMedia al een hele tijd geleden. Mohamed neemt het voorbeeld van de afro (kroeshaar dat niet behandeld wordt, maar op natuurlijke manier groeit), en meer bepaald de afro van het meisje Zulaikha op een school in Pretoria, Zuid-Afrika dat zo’n haar niet mooi, netjes en presentabel vindt, en Zulaikha ertoe verplichtte om haar haar te veranderen. ‘Het idee dat alles wat wit is mooier en beter is, doordringt – of we dat nu willen of niet – ons bestaan’, zegt Mohamed. 

Geschilderd portret van Angela Davis (CC BY 2.0) thierry ehrmann
 
Omslagfoto: (CC BY-NC-ND 2.0) Michelle Robinson

 

Artikels en discussiepunten

Charliemag: “Soms scroll ik door Instagram en denk ik: wat een eenzaamheid”

Alle vragen hieronder zijn evengoed aan jongens gericht.

Sociologe Aurélie Van De Peer merkt op dat weinig vrouwen van zichzelf durven zeggen dat ze zich mooi vinden. ‘Het wordt al gauw gezien als arrogant en wekt bij anderen misschien negatieve reacties op.’ Vind jij jezelf mooi? En zo ja, durf je dat ook te zeggen? 
Met wie vergelijk jij jezelf? Met mensen uit je omgeving, of eerder met influencers, muzikanten, acteurs, actrices, … ? 
Aurélie Van De Peer zegt dat sociale media een lichaam naar voor schuiven als een object waar je naar kijkt en niet iets waar je een hele dag in leeft. Welk voorbeeld geeft ze daarvoor? 
Je lichaam voelt op een bepaalde manier aan en kan zelfs een bron van plezier zijn. Borsten zijn daar een goed voorbeeld van. Op Instagram zie je plaatjes van perfecte borsten en mooie decolletés. Maar borsten zijn zoveel meer dan dat. Je hebt er een hele reis mee doorgemaakt en in de loop van je leven hebben ze verschillende functies gehad. Al die zaken kunnen sociale media je minder makkelijk meegeven, maar zijn wel ontzettend belangrijk om op een andere, psychologisch gezondere, manier om te gaan met je lichaam.
Er is het verhaal van de meisjes in het eerste middelbaar die uitgescholden werden omdat ze zogezegd lelijk waren. Dat betekent dat je maar graag gezien wordt als je beantwoordt aan het schoonheidsideaal, en dus niet ‘lelijk’ bent. Herkennen jullie dat verhaal? Heb je het misschien zelf meegemaakt, of gedaan? Hoe stond je er toen tegenover? En nu? 
Wie wilt er een namiddag spenderen op het meest perfecte kinderfeestje ooit, met perfect gestylede servetten en tafelkleedjes, picture perfect ouders en kinderen in een perfecte outfit?

StampMedia: #backtoschool, maar mag ik mezelf zijn?

Sommige scholen hebben uniformen, andere niet, maar alle scholen hier in België hebben voorschriften met betrekking tot kledij, haardracht, hoofddeksels, piercings, … Hoe sta jij daartegenover? Kun jij jezelf zijn op school? 
Voelen jullie ook aan dat alles wat wit is als mooier en beter wordt beschouwd? Dat een witte huidskleur en blonde haren als het ideale schoonheidsvoorbeeld wordt gezien? 
Mohamed haalt een aantal voorbeelden aan van mensen (Angela Davis, Muhammad Ali, James Brown, …) die een lans braken voor de afro, en meer bepaald voor het recht om te zijn wie je bent, ondanks je huidskleur, of wat dan ook. Hebben jullie ook voorbeelden, rolmodellen, mensen die jou het inzicht hebben gegeven dat je trots mag zijn op wie je bent?

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.