Studenten: de vergeten generatie
Of toch een zweempje van hoop?
04 februari 2020
* (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
Dat de impact van de coronacrisis groot is op iedereen, is zonneklaar. Maar studenten voelen zich in de steek gelaten. In tegenstelling tot leerlingen van het middelbaar mogen zij niet naar school, of samen sporten. Toch ervaren zij ook veel stress, eenzaamheid, en een gebrek aan perspectief. Al lijkt er stilaan een klein lichtje op te flakkeren aan de horizon: de kotbubbel.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Geen soep, maar maatregelen
Maxine De Wulf Helskens is een tweeëntwintigjarige studente, en vraagt zich op StampMedia af hoe hard studenten nog moeten roepen vooraleer ze gehoord worden. Niet dat ze de aandacht voor andere kwetsbare groepen niet nodig vindt, maar vooral het feit dat mensen vanaf 18 jaar straal genegeerd worden bij het uittekenen van de maatregelen, vindt ze hemeltergend. Een kom soep, ook al is die gemaakt door de minister van Onderwijs, lost dat niet op.
Contact broodnodig
Maar in het Franstalige landsgedeelte lijken ze de smeekbedes van de studenten wel te horen. Minister van Hoger Onderwijs van de Franse gemeenschap Valérie Glatigny (MR), heeft met haar Vlaamse en Duitstalige collega’s het idee van de zogenaamde ‘kotbubbel’ ontwikkeld, meldt newsmonkey. Zo kunnen zes studenten in een bubbel toch contact hebben met elkaar. Want dat contact, zo zegt Glatigny, is broodnodig.
Vragen en discussiepunten
StampMedia: De campus van mijn nieuwe universiteit krijg ik dit jaar waarschijnlijk niet meer te zien
Kun je de schreeuw om aandacht van studenten begrijpen? Waarom (niet)?
newsmonkey: ‘Kotbubbel’ op komst: studenten mogen straks tot 6 anderen zien