Suiker
Van noodzaak naar beloning naar mogelijke verslaving
12 januari 2022
** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
Iedereen eet graag zoet. Suiker, en gesuikerde voedingswaren zijn gewoon lekker. Dat heeft een wetenschappelijke uitleg die neerkomt op het feit dat je hersenen het eten van suiker aanvoelen als een beloning. Daar spelen gehaaide voedselproducenten handig op in. In alles wat vooraf klaargemaakt of bereid is, zit suiker. Omdat je het toch maar zou kopen, en eten. Nochtans was het eten van suiker ooit, in een heel erg ver verleden, bittere noodzaak om energie op te doen om te kunnen overleven. Intussen wordt de vraag gesteld of het eten van suiker tot een verslaving kan leiden. Maar wat zeker is: van te veel suiker word je dik, en doorgaans ook ziek.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Geprogrammeerd om suiker te eten
De basisactiviteiten van onze vroegste voorouders was om genoeg voedsel te vinden, schrijft Mick Van Loon op Business AM. En daar had je natuurlijk energie voor nodig dat je uit voedsel moest halen. Suiker heeft veel calorieën, en calorieën geven energie. Een zoete smaak van een vrucht of plant was een snelle manier om te weten of die calorierijk en dus aangewezen was om op te eten. En die waarneming – het herkennen van zoet – staat getekend in de genen. Tot op de dag van vandaag. Wij zijn met andere woorden geprogrammeerd om suiker te eten. Maar we doen het niet meer om te overleven, integendeel, we eten er te veel van. Bovendien gaat het dikwijls om geraffineerde suikers. Heel slecht.
Beloning
We moeten even technisch worden. Het gaat om het mesolimbische dopaminesysteem. Vrij vertaald gaat het om een beloningssysteem van de hersenen. En dat wordt in gang gezet door het eten van suiker. Nu wordt dat systeem ook geactiveerd door bepaalde drugs, lezen we op EOS. De vraag die dan gesteld wordt luidt: is suiker ook verslavend? Spoiler alert: het lijkt erop, maar het is nog niet bewezen. Wat wel bewezen is, is dat het eten van te veel suiker gewichtstoename, tandproblemen en de ontwikkeling van metabole aandoeningen, waaronder type 2 diabetes veroorzaakt. Voorwaar, geen kattenpis.
Vragen en discussiepunten
Business AM: Waarom we nooit het gevecht tegen suiker kunnen winnen
EOS: Suiker is verslavend. Feit of fabel?
Als er minder receptoren zijn voor het dopamine om zich aan te binden, is het effect ervan bij een volgende keer dat we dit voedsel eten afgestompt. Er is meer suiker nodig om dezelfde mate van beloning te voelen. Dit is vergelijkbaar met tolerantie bij drugsverslaafden, en leidt tot escalerende consumptie.