Supermarktketen koopt landbouwgrond
Is dat goed of niet?
16 oktober 2020
** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
De supermarktketen Colruyt Group koopt zelf landbouwgrond aan om gewassen op te telen die het dan in de eigen supermarkten kan verkopen. Daar is niet iedereen blij mee, niet het minst de boeren. Want landbouwgrond is schaars en duur. Bovendien zouden de boeren hun zelfstandigheid verliezen. Anderzijds zouden ze zelf geen kapitaal om grond aan te kopen meer hoeven op te hoesten.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Kasteelheer
De Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) vergelijken het landaankoopbeleid van Colruyt Group met een kasteelheer uit de middeleeuwen waarbij die boeren op zijn land laat werken als vazallen, schrijft Luc Vankrunkelsven op MO*. Ook elders in de wereld kopen grote bedrijven, al dan niet illegaal, massaal grond op. Dat is niet alleen nefast voor de boeren, maar ook voor de natuur en de traditionele volkeren die erop wonen. Maar Vankrunkelsven meent dat de Boerenbond en het ABS ook maar eens in eigen boezem moeten kijken.
Feodaliteit 2.0?
Ook Steven Vanden Bussche praat op Apache met de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat. Voorzitter van het ABS Hendrik Vandamme vindt het zorgwekkend dat retailers zelf grond aankopen en bepalen wat ermee gebeurt, en vreest voor de autonomie van de boeren. Maar voor Anna Verhoeve van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) hoeft dit niet negatief te zijn. Een nieuwe generatie boeren wil niet per se grondeigenaar zijn, maar wil toegang tot grond om op een duurzame manier iets uit te bouwen. Maar als de nieuwe grondeigenaar op voorhand al spreekt over vormen van contractteelt, dan behoed ze zich wel voor een soort van feodaliteit 2.0.
Update op 21 oktober 2020: DeWereldMorgen meldt dat Colruyt Group voor de kust van Nieuwpoort ook een zeeboerderij wil oprichten, en zo de hele voedselketen in handen wil nemen. Lees het artikel hier.
Vragen en discussiepunten
MO*: Colruyt: van de laagste prijs naar de duurste grond
Apache: Wanneer de supermarkt ook landeigenaar wordt
Via diezelfde coöperatieve vennootschap Colim kocht de supermarktketen de afgelopen jaren ook landbouwgronden op in de buurt van haar distributiecentrum Dasseveld in Halle en in de buurt van haar nieuwe distributiecentrum in het Henegouwse Aat/Lessen. Daarbij horen onder meer ook gronden gelegen in de aangrenzende ‘slow food hoofdstad’ Silly.