Vaccineren
Nuttig, zonder enige twijfel, maar verplichten?
02 februari 2022
*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
De vaccinatiegraad in ons land is hoog. Weinigen twijfelen nog aan het nut ervan, toch is niet iedereen overtuigd. Moet het vaccineren dan maar verplicht worden? Dat is een moeilijk te beantwoorden vraag die de gemoederen danig verhit. En wat met kinderen? Is de prik bij hen een goed idee? En worden kinderen of jongeren die niet gevaccineerd (willen) zijn niet gediscrimineerd? En hoe zit het ondertussen in Afrika? Want wij kunnen hier wel palaveren over een vaccinatieplicht, maar op dat immense continent zijn nog maar hooguit 2,5 % van alle geproduceerde vaccins terechtgekomen.
We zoeken bedaard naar rationele antwoorden.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Perspectief en correcte informatie
Voor Doorbraak volgde Christophe Degreef de bijzondere parlementscommissie met betrekking tot de vaccinatieplicht. Daar had hij voornamelijk aandacht voor de passage van microbioloog Emmanuel André. Deze ontkent het nut van vaccinatie niet, maar plaatst het in een breder perspectief. Niet iedereen heeft evenveel last van COVID-19, of gaat eraan dood. Dit gezegd zijnde, hamert hij wel op het verspreiden van correcte informatie, een taak van de samenleving (lees: de overheid). Vaccinatie vermindert ontegensprekelijk de kans om te sterven aan COVID-19, en dan vooral bij 50-plussers en risicopatiënten. Als een risicopatiënt niet gevaccineerd is, suggereert André, valt er iets te zeggen voor een vaccinatieplicht.
Omikron, de game-changer
De laatste nieuwe variant van het coronavirus, Omikron, trekt zich weinig aan van vaccins. Zowel gevaccineerden als niet gevaccineerden raken besmet. Maar het goede nieuws is, lezen we op Business AM, dat er veel minder mensen echt ziek van worden, laat staan dood van gaan. Een gevaccineerde persoon zal altijd beter beschermd zijn, maar, indien besmet met Omikron, kan hij/zij nog altijd anderen aansteken. En dat is een game-changer, want dat haalt een eventuele wettelijke basis voor een vaccinatieplicht onderuit, namelijk de bescherming van de samenleving.
Kinderen
Of kinderen gevaccineerd worden of niet, ligt in handen van hun ouders. Die ouders kunnen alleen maar beslissen als ze goed geïnformeerd zijn. En die informatie moet door de overheid aangeleverd worden. Maar van een echte informatiecampagne door de overheid is geen sprake, klaagt Marc Vandepitte op DeWereldMorgen. Dus geeft hij de informatie maar zelf.
Infectie of vaccinatie?
Er zijn mensen die vinden dat je de natuur zijn gang moet laten gaan, en immuniteit zich beter opbouwt door een infectie door te maken. Dat is voor een stuk ook waar. Maar Marleen Finoulst legt op EOS uit waarom je toch beter beschermd bent door een vaccin. Dat komt omdat de bescherming na COVID-19 heel wisselend is, en afhangt van meerdere factoren, terwijl bij vaccinatie de bescherming beter bekend en bestudeerd is.
Onderscheid tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde kinderen
Tot dusver is er geen vaccinatieplicht. Het wordt wel sterk aangemoedigd om je te laten vaccineren, maar verplicht is het niet. Dat heeft ondertussen wel enkele gevolgen: de quarantaineplicht is voor gevaccineerden opgeheven, terwijl gezonde mensen – ook kinderen – die niet gevaccineerd zijn nog steeds tien dagen in quarantaine moeten. Dat zorgt ervoor dat, in het geval van kinderen, ze niet naar school kunnen gaan. En dat wringt toch een beetje met het recht op onderwijs, lezen we op Apache. Bovendien adviseerde de Hoge Gezondheidsraad om bij het bepalen van coronaregels geen onderscheid te maken tussen de vaccinatiestatus van kinderen en jongeren.
Afrika krijgt te weinig vaccins
Onderzoek heeft aangetoond dat de vaccinbereidheid in landen met lage en middeninkomens, zoals veel Afrikaanse landen, heel hoog is. Nochtans beweert de CEO van Pfizer dat het net omdat de twijfel er zo groot is, de vaccins niet geleverd worden. Enkele academici schrijven op MO* dat dit kwalijke nonsens zijn die bovendien gedrenkt zijn in racisme. De echte reden waarom Afrika veel te weinig vaccins krijgt, is omdat rijke westerse landen ze allemaal opkopen aan torenhogere prijzen, prijzen die Afrikaanse landen niet kunnen betalen. Bovendien koopt de westerse wereld zo veel vaccins dat er zelfs 100 miljoen vaccindoses op het punt staan te vervallen.
Vragen en discussiepunten
Doorbraak: ‘Vaccinatie is nuttig, maar pas significant voordelig vanaf 50 jaar’
André zegt ook dat correcte informatie belangrijk is. Waar haal jij je informatie m.b.t. het coronavirus?
‘Een vaccinatiecertificaat is altijd handig om te hebben omdat het nuttige informatie oplevert over de medische achtergrond van een persoon. Maar als burger ligt het CST voor mij toch moeilijk, op echte noodsituaties na, misschien. Ik verkies dat iedereen ongeacht vaccinatiestatus op alle plaatsen binnen mag. Bovendien zou een 1G-beleid bij herhaling tot polarisering leiden, omdat je telkens dezelfde discussie moet voeren. Een vaccinverplichting – maar nu spreek ik in de theoretische zin – heeft dan het voordeel dat je niet in elk café je vaccinpas moet tonen. Met 1G voer je eigenlijk continu dezelfde vaccindiscussie.’
Business AM: Omikron ondergraaft de belangrijkste reden voor verplichte vaccinatie: de bescherming van de samenleving
DeWereldMorgen: Is kinderen vaccineren tegen COVID-19 wel een goed idee?
Daarnaast is het probleem dat die natuurlijke bescherming na een zekere tijd afneemt. Bij de omikronvariant is de kans op herinfectie in elk geval groter bij natuurlijke immuniteit dan bij volledige vaccinatie. Bovendien zijn kinderen bij deze variant meer vatbaar voor herinfectie dan volwassenen.
De omicronvariant zal vermoedelijk na verloop van tijd alle kinderen besmetten, maar ze zijn beter af om een infectie te ondergaan als ze gevaccineerd zijn. Door het vaccin kan je de immuniteit niet alleen versterken maar ook langer laten duren.
EOS: Is de immuniteit na covid-19 beter dan na vaccinatie?
Apache: Onderscheid tussen quarantaineregels voor al dan niet gevaccineerde jongeren leidt tot spanning
Zowel Pfizer als hun Duitse partner BioNTech hebben het afgelopen jaar geweigerd kennis over vaccins te delen met andere fabrikanten over de hele wereld.
Tot nu toe is Pfizer ook niet bereid geweest om samen te werken met de mRNA-hubs van de WHO die over de hele wereld worden opgezet — waaronder Zuid-Afrika — en die zouden kunnen helpen om snel de broodnodige extra vaccindoses te leveren.