Verkiezingen 2019
Stemmen uit de marge
15 mei 2019
De laatste rechte lijn naar de verkiezingen van 26 mei is ingezet. Politici zijn niet van krant, radio, tv, en sociale media weg te branden. Analyses en pronostieken vallen als regen uit de lucht. Maar een volkswijsheid zegt: politiek is te belangrijk om aan politici over te laten. Daarom enkele heel politieke stemmen die niet aan politiek doen.
Dit themadossier is verdeeld in twee delen. Deel 2 vind je onder de discussiepunten van deel 1.
DEEL 1
Artikel 23 van de Belgische grondwet
Afgelopen zondag kwamen nog 20.000 mensen de straat op in Brussel om te ijveren voor het nakomen van artikel 23 van de Belgische grondwet, waarin staat dat ieder het recht heeft een menswaardig leven te leiden. De manifestatie werd georganiseerd door Hart Boven Hard, een burgerbeweging die o.a. door Wouter Hillaert in 2014 in het leven werd geroepen uit onvrede met de toenmalige nieuwe regering die meer belang hechtte aan besparingen dan aan de echte uitdagingen. StampMedia sprak met Wouter.
Snoeien om te groeien
Ook Doorbraak heeft het over besparingen. En over het aantreden van de Vlaamse regering in 2014. Haar devies luidde toen: ‘Snoeien om te groeien’. Dat betekent net zoveel als besparen om de economie zuurstof te geven om te groeien. De balans na vijf jaar oogt echter niet zo bijster goed. De economische groei is zwak, tot zeer zwak vergeleken met andere Europese landen, en zowel op vlak van begrotingstekort als staatsschuld is er zo goed als geen vooruitgang geboekt. Een blik op Portugal toont hoe het beter kan.
Fight for fourteen
Op 14 mei kwam het ABVV de straat op om het thema koopkracht veel hoger op de agenda van de nakende verkiezingen te plaatsen. De datum is symbolisch, want een van de eisen van de vakbond is een minimumloon van 14 euro per uur. DeWereldMorgen brengt, naast sfeerbeelden uit Antwerpen, enkele prangende cijfers.
Artikels en discussiepunten
StampMedia: Wouter Hillaert: “Een land waar de lucht gezonder wordt, maar de ongelijkheid vergroot, is geen gezond land”
Vind je ook dat er wat schort met het politiek systeem? Dat de politiek niet luistert naar de burger? Of erger, dat de politiek burgers uit elkaar probeert te spelen? Waarom (niet)?
Ieder heeft het recht een menswaardig leven te leiden.
Daartoe waarborgen de wet, het decreet of de in artikel 134 bedoelde regel, rekening houdend met de overeenkomstige plichten, de economische, sociale en culturele rechten, waarvan ze de voorwaarden voor de uitoefening bepalen. Die rechten omvatten inzonderheid:
1° het recht op arbeid en op de vrije keuze van beroepsarbeid in het raam van een algemeen werkgelegenheidsbeleid dat onder meer gericht is op het waarborgen van een zo hoog en stabiel mogelijk werkgelegenheidspeil, het recht op billijke arbeidsvoorwaarden en een billijke beloning, alsmede het recht op informatie, overleg en collectief onderhandelen;
2° het recht op sociale zekerheid, bescherming van de gezondheid en sociale, geneeskundige en juridische bijstand;
3° het recht op een behoorlijke huisvesting;
4° het recht op de bescherming van een gezond leefmilieu;
5° het recht op culturele en maatschappelijke ontplooiing;
6° het recht op gezinsbijslagen.
(https://www.senate.be/doc/const_nl.html)
Doorbraak: Gaan we voor nog een rondje ‘snoeien om te groeien’?
DeWereldMorgen: Actie ABVV voor meer koopkracht en voor gelijkheid
– de verhoging van de minimumpensioenen naar 1.500 euro netto per maand
– de optrekking van de minimumuitkeringen tot 10% boven de armoedegrens
– een eerlijker model van herverdeling van de rijkdom via een ingrijpende belastinghervorming
– de garantie van een aantal mechanismen die zorgen voor een rechtvaardige loonevolutie (index en barema’s)
– een herziening van de loonwet (wet van ’96) zodanig dat onze lonen terug op een meer correcte manier kunnen stijgen
– een juiste herfinanciering van de openbare diensten en van de sociale zekerheid
Wat denk je van die eisen? Zijn die redelijk?
DEEL 2
Bezint eer ge begint
‘De vaardigheid om een waarom-vraag te bedenken of te stellen, zouden we moeten verder stimuleren in ons onderwijs’, stelt filosofe Anya Topolski op MO*. In de plaats van een blind geloof te hebben in partijprogramma’s, of vertrouwen te hebben in stemtesten allerhande, pleit Topolski voor een ‘filosofische stemwijzer’, waarbij je, zoals Socrates, kritisch nadenkt en vragen stelt die buiten de lijntjes kleuren.
Kunstenaars zijn scharrelaars
Het is nagenoeg afwezig in de verkiezingscampagne, en we staan er zelden bij stil, maar kunst en cultuur maken wezenlijk deel uit van onze samenleving. Waarom zouden we anders een minister van Cultuur hebben? Bovendien is de kunstensector de meest rendabele van alle gesubsidieerde sectoren. Maar kunstenaars worden niet behoorlijk vergoed en moeten allerlei jobs uitvoeren om het zich te kunnen veroorloven om met kunst bezig te zijn. Dat vinden auteur Gaea Schoeters en componist Annelies Van Parys verkeerd. Daarom schreven ze op rekto:verso een brief aan de nieuwe minister van Cultuur.
Artikels en discussiepunten
MO*: Een filosofische stemwijzer
Een van de eerste vragen die Topolski zou stellen, is om je in te beelden dat je een andere persoon bent, en te bekijken of je nog hetzelfde leven zou hebben. Denk je dat dit een nuttig rollenspel kan zijn? Zou je daardoor meer begrip kunnen krijgen voor een ander? En denk je dat begrip voor een ander nuttig zou zijn in de politiek?
Zou jij, mocht je al mogen, vertellen op wie je zou stemmen? Waarom (niet)?
rekto:verso: Beste toekomstige Minister van Cultuur
Wist je dat slechts één kunstenaar op tien kan leven van de kunst? Heb je daar ooit al bij stilgestaan als je muziek downloadt, een boek leest, of naar theater of een museum gaat?
Fair Trade voor kunst, zeg maar, zodat we van de lageloonmentaliteit afraken en u niet langer de minister bent van de grootste sweatshop van het land.