Verkiezingen in Catalonië
Wie is de echte winnaar?
24 februari 2021
*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
Hoe kijken twee verschillende media vanuit journalistiek oogpunt naar de uitslag van de Catalaanse verkiezingen? In dit dossier geven Doorbraak en DeWereldMorgen hun visie. En hoewel de uitslag voor beide media exact dezelfde is, verschilt hun blik danig van elkaar.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Onafhankelijkheidspartijen winnen!
Karl Drabbe legt de cijfers op Doorbraak naast elkaar. Daaruit blijkt overduidelijk dat de partijen die ijveren voor een onafhankelijk Catalonië de verkiezingen gewonnen hebben. Zij krijgen meer dan de helft van de stemmen. Voor een mogelijke coalitie zijn ze dus incontournable. En dat lijkt Drabbe wel te smaken.
Extreemrechts wint!
Febe Visart erkent op DeWereldMorgen de overwinning voor de onafhankelijkheidspartijen. Maar tegelijkertijd merkt hij op dat er nog een grote overwinnaar is: de extreemrechtse partij Vox. Bij verkiezingen in 2017 was die partij nog een marginaal fenomeen, maar ze heeft nu wel meer zetels dan haar twee dichtste unionistische concurrenten samen. Dat de partij droomt van een terugkeer naar de territoriale machtsverdeling onder de fascistische Franco-dictatuur verontrust Visart zeer.
Vragen en discussiepunten
Doorbraak: Spaans vaccin tegen Catalaans onafhankelijkheidsstreven werkt niet
DeWereldMorgen: Extreemrechts krijgt groeispurt bij Catalaanse regionale verkiezingen
DeWereldMorgen noemt zichzelf links en progressief. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze focust op de hete adem van extreemrechts. Dat is voor DWM belangrijker (en meer verontrustend) dan de overwinning van enkele linkse partijen.
In dit geval kun je beide artikels geloven. Maar meer nog: de verschillende invalshoeken zorgen ervoor dat jouw blik op het onderwerp ook veel breder wordt. Je hoeft het niet per se eens te zijn met deze of gene stelling, maar door veel verschillende artikels over eenzelfde onderwerp te lezen, scherp je je eigen kennis aan, wat ervoor zorgt dat je je eigen conclusies kunt trekken.