Vivaldi I

Een stijlbreuk? Een verademing? Een lege doos?

07 oktober 2020

*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

Op 1 oktober legde Alexander De Croo (Open Vld) de eed af als eerste minister van een nieuwe federale regering. Daarop hebben we 493 dagen moeten wachten. Vivaldi I is daarmee een feit. Afhankelijk van wie, en hoe die het regeerakkoord leest, is dit een regering die een stijlbreuk met de vorige vertoont, is het een verademing omdat het geen horrorregering meer is, of is het net een lege doos.

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

Mammoetregering zonder begroting

Pieter Bauwens maakt op Doorbraak een aantal vaststellingen. Zo vindt hij deze regering wel heel erg groot. Vijftien ministers en vijf staatssecretarissen, en de daarbij horende kabinetten. Dat kost veel geld. Bovendien stelt hij zich ook een aantal pertinente vragen bij het regeerakkoord. Hij vindt het een snel gemaakt compromis. Maar hij wil vooral weten waar de regering het geld zal halen om alle beloftes waar te maken. Pieter wil m.a.w. de begroting eerst zien.

Foto Pixabay

 

Een verademing. Toch voor even.

Het is niet dat Christophe Callewaert echt blij is met deze regering. Maar hij merkt op DeWereldMorgen op dat we even kunnen ademhalen. Even. Omdat deze regering een aantal keuzes heeft moeten maken omwille van de mondiale crisis die corona heet. Ook Christophe vindt het regeerakkoord een compromis, maar dan een ouderwets dat grotendeels verder bouwt op het beleid van de vorige regeringen. Hij maakt de vergelijking met Trump en Biden, ze gebruiken ieder een andere toon, maar inhoudelijk schelen ze helemaal niet veel. En Christophe is niet onder de indruk van de nieuwe toon van deze regering. 

(CC BY-NC 2.0) duncan c

 

Vivaldi zingt in andere toonaard

Ook Thomas Falk behoedt zich op Apache voor al te veel enthousiasme. Er is geen echte trendbreuk met de vorige regering. Het sociale en fiscale beleid ziet hij als een verderzetten van de ‘Zweedse’ coalitie. Maar wat wel opvalt, volgens Falk, is de andere toon waarop deze regering zingt. ‘De grofheid en brutaliteit van een N-VA maken plaats voor respect en fatsoen.’, vindt hij. Ook qua samenstelling is deze regering er een die meer overeenkomt met de realiteit van de 21ste eeuw. 

Antonio Vivaldi (foto Public Domain)

 

Vragen en discussiepunten

Deze drie artikels gaan over de nieuwe regering, maar hebben elk een specifieke insteek. Weet je waarom dat zo is? Wat hieronder staat, is hoogst onvolledig, eerder een suggestie. Zoek het vooral zelf uit. 
Om te beginnen kijken ze alle drie met een kritisch oog naar de nieuwe regering. Dat is pure journalistiek. Maar tegelijkertijd sluipt de eigenheid van elk medium naar binnen.

Zo is Doorbraak een opiniesite met een Vlaams-nationaal perspectief. En hoewel Pieter Bauwens het communautaire (dat wat gaat over Vlaamse of Waalse bevoegdheden) niet aanhaalt, is hij zeer sceptisch over de nieuwe ploeg. Hij gelooft er duidelijk niet in. Het is een veel te grote regering die veel geld kost, met grootse, maar vage plannen die eveneens veel geld zullen kosten. ‘Toon ons het geld,’ vraagt hij. Pieter zou daarmee kunnen verwijzen naar een debat in aanloop van de verkiezingen van 2014 tussen Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS), waarbij De Wever de plannen van Magnette financieel onhaalbaar achtte en hem toeriep: ‘Show me the money.’ Dat zou erop kunnen wijzen dat Pieter teleurgesteld is dat de N-VA niet in de regering zit, terwijl Paul Magnette er wel de basis voor heeft gelegd. Wat het stuk dan weer wel communautair, en in lijn met haar perspectief zou maken.

DeWereldMorgen, dat zichzelf in links, progressieve hoek plaatst, is even goed kritisch, maar heeft een eerder afwachtende houding. Behoedzaam afwachtend. Christophe Callewaert is al blij dat het niet opnieuw een ‘horrorregering’ is, zoals de voorzitter van het ACV Marc Leemans de voorgaande regering noemde, waarbij elke beslissing onthaald werd op protest. De sociale maatregelen in het regeerakkoord kan Christophe appreciëren (zij het ook behoedzaam), hij wijt ze vooral aan de uitzonderlijke tijden waarin we leven, en vraagt zich af of ze fundamenteel zullen zijn. Verder merkt hij ook het verschil in toon van deze regering, maar dat volstaat voor hem niet om de veelvuldige crisissen waar onze planeet mee worstelt op te lossen.
Waar Doorbraak focust op het geld (en hoeveel macht de verschillende partijen naar zich toe getrokken hebben), richt DeWereldMorgen zich op de sociale kant van het regeerakkoord. 

Ook columns zijn (af en toe) journalistiek. De column van Apache belicht verschillende aspecten van de nieuwe regering. Het ziet, net zoals DeWereldMorgen (maar in tegenstelling tot Doorbraak), dat deze regering op bepaalde domeinen het werk van de vorige gewoon voortzet. Maar daar waar DWM het verschil in toon beschouwt als eerder window dressing, vindt Thomas Falk die andere toonaard en de aanwezigheid van vrouwen, mensen met een migratieachtergrond, en een transgender, een duidelijke stijlbreuk. 
Falk heeft ook kritiek op de media. Als de vorige regering, of de politiek in het algemeen, grof en vuilgebekt was, speelden de media daar een grote rol in door ongemeen veel aandacht te schenken aan het bakkeleien en ruziemaken van politici. Bovendien, zo vindt Falke, verwarren enkele journalisten het verspreiden van cynisme en pessimisme met een kritische en analytische houding. Door bv. van het feit dat Kristof Calvo van Groen uiteindelijk geen minister is geworden een Grieks drama te maken, tonen media dat ze relletjes en crisisjes nodig hebben om verhalen te kunnen verzinnen. 
Schrijven over de achtergrond van nieuwsfeiten, ze analyseren en in context plaatsen, maar ook het uiten van mediakritiek, past binnen de journalistieke keuzes van Apache.


Doorbraak: Regering De Croo, toon ons het geld

DeWereldMorgen: Dit is geen horrorregering. In deze uitzinnige tijden is dat al een verademing

Apache: Meer coöperatie in de politiek en minder cynisme in de journalistiek?



Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.