Wereldaidsdag
Het eindigt hier, maar toch nog een lange weg te gaan
01 december 2020
** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
Vandaag is het Wereldaidsdag. Daarmee wordt de aandacht jaarlijks gevestigd op die andere pandemie, die van het hiv-virus. En hoewel die in België heel goed onder controle gehouden wordt door goede medicatie, is dat wereldwijd nog lang niet het geval. 12,6 miljoen van de 38 miljoen mensen met hiv kregen vorig jaar geen levensreddende behandeling, waardoor er nog altijd 690.000 aids-gerelateerde sterfgevallen waren.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Het belang van campagnes
Het is misschien niet zo geweten, maar vandaag de dag betekent het dragen van het hiv-virus niet langer dat je doodgaat. Door het consequent gebruik van de juiste medicijnen, kun je als drager van het virus een relatief normaal leven leiden. Daarom zijn sensibiliseringscampagnes van zo’n groot belang, zegt Patrick Reyntiens, ervaringsdeskundige en medewerker bij Sensoa aan StampMedia. Niet alleen omdat ze positief nieuws kunnen brengen, maar ook omdat ze taboedoorbrekend kunnen zijn.
Geen compromis tussen mensenrechten en gezondheidszorg
De wereld kan in haar reactie op COVID-19 veel leren uit de fouten die gemaakt zijn in de strijd tegen hiv, schrijft minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir op MO*. De internationale gemeenschap moet ervoor zorgen dat er overal gratis vaccins beschikbaar zijn. En net zoals de hiv-pandemie heeft aangetoond, treft corona ook de meest kwetsbaren en de armsten het hardst. Daarom moeten we mensenrechten en de waardigheid van alle mensen centraal stellen in onze gezondheidsinitiatieven, aldus Kitir.
Vragen en discussiepunten
StampMedia: Hiv stopt hier – Wereldaidsdag
MO*: Hiv én corona verslaan we alleen met solidariteit en gedeelde verantwoordelijkheid