Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Opiniedossiers » P. Diddy: Kunst los van de maker

P. Diddy: Kunst los van de maker

Kan je kunst los van de maker zien? Een les over cancel culture, #MeToo en ethiek in de kunst.

De kunstwereld staat de laatste jaren flink op zijn kop. Veel artiesten en kunstwerken zijn onderwerp van debat vanwege beschuldigingen of controversieel gedrag van de makers. Op sociale media deelt het grote publiek hierover graag zijn mening, en artiesten die wangedrag vertonen worden vaak geboycot. Dit fenomeen, bekend als ‘cancel culture,’ roept de vraag op: kunnen we kunst nog wel los zien van de persoon die het heeft gemaakt? Moeten we het werk van een omstreden kunstenaar blijven waarderen, of moeten we het vermijden? Dit zijn geen eenvoudige vragen, en de meningen lopen sterk uiteen.

In deze les gaan we aan de slag met deze kwestie. We onderzoeken hoe schandalen zoals die rond P. Diddy en andere bekende figuren de waardering van kunst beïnvloedt. Daag je leerlingen uit om na te denken over hun eigen houding tegenover kunst en kunstenaars. Wat als een favoriete artiest plots omstreden blijkt te zijn? Blijf je dan genieten van diens werk? Waarom wel of niet?

Wat komt aan bod?

Les 1

Les 2

Aan welke doelstellingen werk je? 
  • De leerlingen verdiepen zich in de relatie tussen kunst en de maker. (Onderwijsdoel Vlaanderen 04.02.02)
  • De leerlingen drukken zich creatief en argumentatief uit. (Onderwijsdoel Vlaanderen 07.04)
  • De leerlingen vergelijken hun mening met die van anderen en gaan hierover respectvol in gesprek. (Onderwijsdoel Vlaanderen 07.04)
  • De leerlingen kunnen filosofische concepten zoals “de dood van de auteur” toepassen op actuele kwesties. (Onderwijsdoel Vlaanderen 05.02.02)
  • De leerlingen reflecteren over eigen beleving bij uiteenlopende kunst- en cultuuruitingen. (Onderwijsdoel Vlaanderen 16.02)

Zo gebruik je het 

Dit heb je nodig



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.