Home » Geweld in het nieuws

Geweld in het nieuws

Naar aanleiding van de aanslagen in Brussel, Kopenhagen en Parijs maakte Karrewiet nieuwsreportages. Karrewiet trachtte de informatie zo goed mogelijk op maat van haar publiek van -12-kinderen te brengen.  

Je kan de filmpjes bekijken via Het Archief voor Onderwijs:

Let op: om de reeks te bekijken, moet je eerst aanmelden. Heb je nog geen account? Maak er gratis een aan met je lerarenkaartnummer. 

Mediawijs schreef in verband met dit onderwerp een artikel over hoe je moet praten met je kinderen over geweld en aanslagen in het nieuws:

Hoe kun jij thuis hiermee aan de slag?

“Ik ben echt zo bang als ik het hoor op het nieuws denk ik dat het naar hier gaat komen”

    1.    Kinderen komen hiermee in contact, nu of later

Een herhaling van het Journaal vroeg in de ochtend, een reportage van Karrewiet, een verdwaalde krant op de keukentafel of in de trein, een filmpje op sociale media, de radio die toevallig opstaat, gesprekken op de speelplaats of in de klas… kinderen komen dit geweld tegen.  En het is goed mogelijk dat jij niet in de buurt bent, zeker niet als ze online gaan op een smartphone of tablet. Probeer daarom het onderwerp aan te snijden op een onbewaakt moment of ga er met hen zo vlug mogelijk over in gesprek als je er wel bij bent.  Vermijd dat vlak voor het slapengaan, doe het tijdens het koken of bij de afwas. Plots slecht slapen, nachtmerries, opnieuw bedplassen, terreur naspelen, agressief doen of net heel teruggetrokken kunnen een teken zijn dat je kind ergens mee zit.

“k ga over 3 maanden naar parijs dus hopelijk is het dan nie”

    2.    Neem ze serieus, maar stel ze gerust

Voor een kind kunnen zulke beelden heel dicht op hun vel komen.  Hoe meer ze zich erin herkennen (bv. bij jonge slachtoffers of wanneer het dichtbij is of ze via via iemand kennen die…), hoe meer het hen aangrijpt.  Erken hun gevoelens, zeg dat je begrijpt dat ze zich zo voelen, het is ook iets ergs.  Zeg hen zeker niet dat ze zich maar een beetje flink moeten houden.  Maar klop het ook niet op, voed hun angst niet.  Zitten ze met heel concrete angsten (bv. omdat ze binnenkort naar Parijs of Brussel of op reis of … gaan), ga daar dan ook op in, en leg uit dat dit daar los van staat. Stel ze gerust.  Leg er de nadruk op dat:

Het kan je kind helpen om b.v. een tekening te maken over wat het voelt.

“Ze hebben op een filmpje gezegd dat ze ook naar Brussel komen en mijn ouders zijn gescheiden en mijn papa woont in Brussel ! :(:(:(“

    3.    Laat het kind het gesprek leiden en vul met mondjesmaat aan

Laat vooral je kind vertellen wat het weet en waar het mee zit.  Hou je eigen gevoelens hierbij onder controle en maak duidelijk dat je kind bij jou terecht kan.  Wees eerlijk, maar geef je kind slechts beknopte informatie over de algemene lijnen.  Gruwelijke details of een ingewikkelde uitleg over hoe het nu precies in elkaar zit hebben ze niet nodig.

“Ik ben BANG van de vluchtelingen en voor laaters als ik groot gaat zijn ik hoop dat er geen oorlog komt door die vluchtelingen”

   4.    Stel ernstige misvattingen bij en gebruik de juiste woorden

“MEER dan 120 doden ik ga nooit meer naar parijs”

    5.    Leid hen er ook wat van weg

Sluit het gesprek af met een overgang naar iets leuks, speel samen een spel, doe iets waar je kinderen van houden.  Het is ook een goed idee om zelf het goede voorbeeld te geven door rustig te blijven, je dagelijkse routine verder op te nemen en niet te vaak stil te staan bij wat gebeurd is. Als je kinderen erg geraakt zijn door het nieuws, dan kan je hen er ook een tijdje wat van weg houden.  Bijvoorbeeld door etenstijd te laten samenvallen met de start van het nieuws, door de krant minder zichtbaar te bewaren…
Je kunt – eventueel samen met hen – een aantal instellingen van browsers, sociale media, enz. aanpassen om hen minder met zulke beelden te confronteren.  Let wel: dit is slechts een filter, het houdt niet alles tegen en het is zéker geen vervanging voor praten met je kinderen.

“Help ik ben zooooooooooooooooooooooooo bang.”

    6.    Hou rekening met de leeftijd van je kind

Jonge kinderen kunnen nieuws niet in een breder verband plaatsen, en weten niet wat er geloofwaardig is en wat niet, maar ook jongeren hebben moeite om feiten en meningen van elkaar te scheiden.

Wat snapt een kind van oorlog?

Extraatje

Leer je kind Awel kennen.  De vrijwilligers van Awel luisteren naar kinderen en jongeren en helpen hen een oplossing zoeken voor hun vragen.  Je kinderen kunnen ernaar bellen (102), chatten, mailen of iets posten op hun forum.



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.