Het Laatste Nieuws
Groep DPG Media
Hoofdredacteur Brecht Decaestecker
Missie
Het Laatste Nieuws wil de krant zijn voor alle Vlamingen. Gemaakt in een handig formaat door een onafhankelijke redactie en vooral met passie voor de lezer. Met 21 regionale edities staat de krant zeer dicht bij de lezer, en voelt zo perfect aan wat er leeft in Vlaanderen, van de Wetstraat tot de Dorpstraat. Het Laatste Nieuws is ook de referentie op het vlak van sportberichtgeving en showbizznieuws. Kortom Het Laatste Nieuws is een boeiende krant voor heel het gezin in Vlaanderen.
Historiek
BEZIELER JULIUS HOSTE
Op 7 juni 1888, vijf dagen voor de verkiezingen, richt de vrijzinnige liberaal Julius Hoste (1848-1933) het dagblad “Het Laatste Nieuws” op met een dubbele bedoeling. Hij wil enerzijds het liberale gedachtegoed bij de nakende verkiezingen steunen en anderzijds de strijd voor de rechten van de Vlamingen in Brussel “in een klimaat waarin de Franse burgerij domineert” kracht bijzetten.
Het Laatste Nieuws ligt op die manier mee aan de basis van de Gelijkheidswet, de redding van de KVS en de verkiezing van het eerste Vlaams, liberaal, Gents bestuur in 1907. Het liberale karakter, het anti-franskiljonisme en de Vlaamse strijd zijn maar enkele kenmerken van het nieuwe dagblad, net als het anti-clericalisme. Rond 1897 wordt “De Nieuwe Gazet” in Antwerpen opgericht door Flor Burton vanuit ongeveer dezelfde filosofie.
DE TWEEDE GENERATIE HOSTE
Na het overlijden van Julius Hoste Sr. komt het bedrijf in handen van zoon Julius Hoste Jr. Hij was al hoofdredacteur en had al tal van veranderingen doorgevoerd. Hij vervangt de ietwat ruwe stijl van zijn vader door een gematigdere, meer academische stijl. Hij voert ook meer regionaal nieuws in en dikt de krant aan met een verruimde sportkatern om nog meer mensen te bereiken.
Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, moest Hoste Jr. noodgedwongen vluchten naar Engeland. Tegen zijn wil wordt de krant toch nog gedrukt onder Duitse censuur. Na de oorlog komt Het Laatste Nieuws weer onder zijn leiding, maar moet hij het bedrijf helemaal opnieuw opbouwen. Een opdracht die getuigt van veel burgerzin. De dagelijkse leiding gebeurt door Hoste Jr. en Albert Maertens. Marcel Stijns wordt hoofdredacteur.
Op 1 februari 1954 overlijdt Hoste Jr. plots. Via een ingenieuze juridische constructie had Hoste ervoor gezorgd dat de politieke lijn van zijn krant gewaarborgd werd en het bedrijf tot een vennootschap werd omgevormd bij zijn eventuele overlijden. De erfgenamen geven Maertens de opdracht een stichting op te richten om de politieke lijnen van de familie Hoste in de toekomst te verzekeren.
UITGEVERIJ J. HOSTE NV
Op 3 mei 1955 ontstaat de “Stichting Het Laatste Nieuws”? met in zijn statuten een uitdrukkelijke verwijzing naar de (liberale) verklaring van Oxford, ook wel bekend als het “Manifest”? van Oxford. Dit is een soort van liberale geloofsbelijdenis en is een waarborg voor de lezers en de journalisten. Bij een eventuele verkoop van de krant zal zo de filosofie van de krant bewaard blijven.
Aan het hoofd van de vennootschap komen Frans Vinck, de schoonzoon van Hoste Jr., en Maertens die de structuur van de vennootschap helpt bepalen. Stijns blijft op post als hoofdredacteur. Een nieuwe vennootschap is geboren: de “Uitgeverij J. Hoste nv”.
HET TIJDPERK VAN THILLO
Door de komst van de televisie in België in 1954 krijgt de krant er een geduchte concurrent bij. Moderniseren is de boodschap. In 1957 wordt “De Nieuwe Gazet”? gedeeltelijk overgenomen dat in 1963 volledig in handen komt van de uitgeverij Hoste. Ze wordt ondergebracht in Het Laatste Nieuws als regionale krant, maar er wordt ook een stichting opgericht die de redactionele onafhankelijkheid van het blad waarborgt.
De uitgeverij start met het uitgeven van weekbladen en een handelsdrukkerij. De continue, zware investeringen dwingen de uitgeverij tot gesprekken met kandidaat-investeerders. De keuze van Maertens en Vink valt op de Vlaams-nationaal gezinde, Antwerpse bankiersfamilie Van Thillo die een grote interesse had in de pers.
DE PERSGROEP
In de jaren ’70 en ’80 verwerft de familie Van Thillo steeds meer aandelen in Het Laatste Nieuws, allemaal in eerbied met de statuten van de “Stichting”. In 1989 wordt de linkse krant “De Morgen” overgenomen dat op de rand van het bankroet verkeert. Een gewaagde zet voor het centrumrechtse Laatste Nieuws. Het levert flink wat commotie op. Maar na enkele moeilijke jaren weet De Morgen zich toch beter te profileren op de lezers- en reclamemarkt. Tot op vandaag is de redactie van De Morgen volledig onafhankelijk van die van Het Laatste Nieuws.
In 1993 wordt het geheel geherstructureerd en overkoepeld door De Persgroep. In 1996 krijgt de redactie van “De Nieuwe Gazet” meer onafhankelijkheid om een nog meer Antwerpse koers te volgen. In 1998 worden de minderheidsaandeelhouders van De Morgen uitgekocht door De Persgroep en wordt het kapitaal met 50 miljoen euro verhoogd.
VANDAAG
Sinds 22 januari 2008 komt Het Laatste Nieuws dichter naar u toe. Vanaf deze dag rolt de grootste krant van het land voor het eerst van de hoogtechnologische persen in de nieuwe drukkerij van DPG Media. Deze drukkerij is op elk vlak een zegen voor het milieu.
Het verkleinde formaat is superhandig, terwijl het leescomfort optimaal blijft door de vertrouwde indeling in katernen. Alle pagina’s krijgen een prachtige kleurendruk, de fotokwaliteit is superieur en u zal nooit meer last hebben van vuile vingers dankzij het waterloze en uiterst milieuvriendelijke drukproces.
Ook de maandagkrant heeft een grondige verandering ondergaan: als onbetwiste nummer 1 in sport bieden we voortaan twee volwaardige sportkaternen.
Op zaterdag is Het Laatste Nieuws, zoals vanouds, veel meer dan zomaar een krant. Speciaal voor de dames maken we het toonaangevende weekblad NINA en de allerkleinsten worden verwend met de Studio 100-krant. De vernieuwde extra katernen zorgen ervoor dat we u het hele weekend kunnen blijven boeien.