Home » #MeToo

#MeToo

Wat kunnen we ermee doen? 

 

30 januari 2018
 
Het nieuwe jaar was nog niet goed begonnen, of de Nederlandse rapper Boef wakkerde de door de kerstperiode ingesluimerde #MeToo-campagne met volle kracht weer aan. Boosheid en verontwaardiging troef, in die mate dat Boef zich met klamme handjes verontschuldigde voor zijn onverantwoorde uitingen ten opzichte van meisjes en vrouwen.
 

© duncan c (creatieve commons on flickr)

Structureel probleem
 
Maar, zo vraagt Charliemag zich af, zijn die boosheid en verontwaardiging wel de juiste middelen om te gebruiken in de strijd voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen? Want is Boef niet veel meer een product van een structureel patriarchale en seksistische cultuur? Daar wordt niet zijn afkomst mee bedoeld, maar de gehele samenleving.
 
Terug naar het Victoriaanse tijdperk?
 
 paul_appleyard Flickr via Compfight cc 
 
Het is wellicht een stap te ver om terug te keren naar de tijd van Koningin Victoria, maar menig man is wel degelijk bang dat er niets meer mag gezegd worden, en een nieuwe preutsheid zijn intrede zal doen. Doorbraak geeft een korte geschiedenisles, en wijst op de gevaren van een te ver doorgedreven #MeToo-campagne.
 
Oorsprong #MeToo
 
Tarana Burke © youtube
 
MeToo als hashtag werd wereldwijd bekend gemaakt door de Amerikaanse actrice Alyssa Milano nadat veel bekende actrices een boekje open deden over producer Harvey Weinstein. rekto:verso weet dat niet Milano maar jeugdwerkster Tarana Burke de echte bedenkster is van de campagne, en waarom zij niet de erkenning krijgt die ze daarvoor verdient. Die reden is trouwens hier bij ons ook van belang. 
 
 Artikels 
 

 

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand

Hier vind je meer informatie over Media.21

Discussiepunten

  • Zowel Charliemag als Doorbraak verwijzen naar de eeuwenoude spanning tussen vrouwen en mannen die aan de oorsprong ligt van #MeToo. Toch doen ze dat op een verschillende manier. Kun je die verschillende manieren verklaren? 
  • Weet je wie Koningin Victoria was?
  • Wat zijn de twee gezichten van het Victoriaanse tijdperk?
  • Denk je dat het een goed idee is om weer wat meer Victoriaans te worden? 
  • Er zijn meer oorzaken voor seksisme dan enkel de machtsverhouding tussen vrouwen en mannen. Welke? 
  • Waarom is het belangrijk om verder te kijken dan de witte mainstreammedianeus lang is? En waar moet je dan precies gaan kijken?
  • Hoe wordt er in jullie omgeving en op sociale media omgegaan tussen meisjes en jongens? 
  • Wat zou kunnen bijdragen aan een oplossing om seksisme uit de wereld te helpen? Wat denken jullie zelf? 

Hier vind je extra artikels met betrekking tot #MeToo en gender.



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.