Leerlingen één dag journalist voor ‘Nieuws in de Klas’
Leerlingen één dag journalist voor ‘Nieuws in de Klas’
Samen met Vlaams minister van Media Sven Gatz hebben leerlingen van het 5e en 6e middelbaar van het Sint-Guido-Instituut vandaag (een deel van) de redactie van de Metro overgenomen. In het kader van de lancering van het vernieuwde project ‘Nieuws in de Klas’ mochten zij een pagina in de krant helemaal zelf invullen. Het klaspakket dat ‘Nieuws in de Klas’ aanbiedt, werd dit jaar uitgebreid met enkele dagbladen, gratis pers en digitale nieuwsmedia. Minister Gatz trekt voor het project 1 miljoen euro uit.
Vlaamse minister van Media Sven Gatz, Mediawijs, de Vlaamse Nieuwsmedia (de verenigde Vlaamse dagbladuitgevers), The Ppress (de vereniging van uitgevers van de Belgische periodieke pers) en Media 21 (de vereniging van nieuwe, digitale media) lanceren ook dit jaar ‘Nieuws in de Klas’.
Kinderen en jongeren komen via verschillende kanalen in contact met nieuws. Maar het is voor hen niet makkelijk om te bepalen welk nieuws echt, correct en betrouwbaar is en hoe ze media actief, kritisch en bewust kunnen gebruiken. ‘Nieuws in de Klas’ reikt leerkrachten handvatten aan om in klasverband met nieuws kennis te maken en ermee aan de slag te gaan.
‘Nieuws in de Klas’ is er voor leerkrachten en leerlingen. Het project is al aan zijn 15de editie toe. Nieuw dit jaar is de samenwerking tussen Mediawijs, Vlaamse Nieuwsmedia, The Ppress en Media.21. Zij slaan de handen in elkaar voor een uitgebreider nieuwspakket. Naast de zeven papieren en online kranten bevat het nieuwspakket voor het eerst ook een exemplaar van Humo, Knack en Metro en thematische dossiers van onafhankelijke nieuwssites ( Apache, Charlie Magazine, DeWereldMorgen.be, Doorbraak.be, MO*/MO.be, newsmonkey, rekt:verso en StampMedia).
De vraag is groot. Zo gingen er vorig schooljaar in een mum van tijd meer dan 900.000 papieren en 48.000 digitale kranten de deur uit. Dat is goed voor een bereik van zo’n 155.000 leerlingen in 5.933 klassen in Vlaanderen en Brussel.
Minister van media Sven Gatz: “Ik wil zo veel mogelijk Vlaamse en Brusselse scholen bereiken met het project ‘Nieuws in de Klas’, zodat leerlingen op een educatieve manier kennis kunnen maken met de verschillende soorten nieuwsbronnen. Dit jaar bereiken we met ‘Nieuws in de Klas’ ongeveer 7.865 klassen, dat zijn ongeveer 2.000 klassen meer als vorig jaar. Het project helpt kinderen kritisch omgaan met nieuws, om beter geïnformeerd te worden, nieuws kritisch te leren bekijken en zich over maatschappelijke kwesties een beter gefundeerde mening te helpen vormen.”
‘Nieuws in de Klas’ voorziet ook aangepast lesmateriaal, zoals de tool “Iedereen Journalist”, waar theorie en praktijk samenkomen in verschillende video’s met zes journalisten. Het project introduceert leerlingen in het nieuwsmedialandschap en de wondere wereld van de journalistiek. Scholen kunnen een aanvraag indienen via www.nieuwsindeklas.be.
Vlaamse Nieuwsmedia, de associatie van de Vlaamse krantenuitgevers, stond 15 jaar geleden aan de wieg van het project. “We zijn verheugd dat het project succesvoller is dan ooit en sterk verankerd is in het Vlaamse onderwijs. Elk jaar wordt het project uitgebreid en vernieuwd met relevante nieuwsbronnen. Zo bereiken we elk jaar opnieuw honderdduizenden leerlingen in het lager, secundair, hoger en volwassenenonderwijs” zegt Veerle Marckx, verantwoordelijke voor het Kranten- en Magazinepakket van Nieuws in de Klas.
De sector van de magazines is erg tevreden dat er voortaan ook aandacht is voor hun publicaties. “ Magazines leveren een bijzonder toegevoegde waarde aan de berichtgeving over actualiteit en nieuws. Ze maken ruimte voor meer achtergrond en duiding om zo de gebeurtenissen beter te leren begrijpen. Het is noodzakelijk dat we in deze tijden van almaar meer en snellere, kortere berichten aandacht blijven hebben om de mensen te begeleiden en beter uit te leggen wat er aan de hand is” zegt Marc Dupain, general manager van de Belgische federatie van magazines The Ppress. En hij blikt vooruit. “Ons land heeft een bijzonder rijk aanbod aan magazines, ook aan vakbladen overigens die zeer leerrijk, verrijkend kunnen zijn voor leerlingen. Da’s voor de toekomst.”
“De keuze om Kranten in de Klas om te bouwen tot Nieuws in de Klas is even onvermijdelijk als hoognodig. De fundamentele reden om vanuit de overheid dit programma te steunen, is het versterken van de mediawijsheid en -vaardigheid bij jongeren. Persoonlijk vind ik dat die opdracht vandaag zo essentieel is voor de burgerschapsvorming en de menselijke ontwikkeling van de leerlingen, dat het tot het verplichte curriculum zou moeten behoren. Maar het opzet om gemotiveerde leerkrachten extra te stimuleren bij het werken rond de verschillende nieuwsbronnen en hun diverse perspectieven en profielen, verdient alvast alle waardering. Als onafhankelijke nieuwssites willen we er alles aan doen om de jongeren wegwijs te maken in het digitale nieuwsuniversum dat hun universum is, en waarin sociale media en mobiel gebruik de standaard zijn.” Gie Goris, voorzitter Media.21 (koepel van onafhankelijke nieuwssites: Apache, CharlieMag, DeWereldMorgen, Doorbraak, MO*, Newsmonkey, Rekto:Verso en StampMedia)
Contactpersonen
- Sanne Hermans – Mediawijs – Projectverantwoordelijke Nieuws in de Klas – sanne.hermans@mediawijs.be – 0498 80 76 79
- Veerle Marckx – Vlaamse Nieuwsmedia – Verantwoordelijke voor het Kranten- en Magazinepakket Nieuws in de Klas – veerle.marckx@vlaamsenieuwsmedia.be – 0485 06 18 40
- Bram Souffreau – Media.21/ Apache – Verantwoordelijke Online Media Nieuws in de klas – bram@apache.be – 0496/44 35 73
- Eva Vanhengel – Woordvoerder minister Sven Gatz
eva.vanhengel@vlaanderen.be – 0476 51 21 07