Home » Verkiezingsnieuws

Verkiezingsnieuws

Nieuws in de Klas gidst je door de verkiezingen!

Op zondag 9 juni 2024 worden er Europese, federale en regionale verkiezingen georganiseerd. Op zondag 13 oktober 2024 vinden de provincieraads-, gemeenteraads- en districtsraadsverkiezingen plaats. Voor het eerst mogen ook 16- en 17- jarigen gaan stemmen voor de Europese parlementsverkiezingen.

Hoe bereid je jezelf en je leerlingen voor op deze verkiezingen en alle gesprekken daarrond? Dat is zeker geen gemakkelijke opdracht.  Online vind je heel veel informatie en verschillende opinies, maar hoe weet je nu welke informatie betrouwbaar is? Waar kan je informatie vergelijken en analyseren? Hoe kan je een constructief gesprek over politiek aangaan in de klas? Waar vind je betrouwbare achtergrondinformatie? Nieuws in de Klas maakt je graag wegwijs in het ruime aanbod.

Raised up hands,  palms, fingers,

 

Help! Ik moet voor het eerst gaan stemmen!

Op 9 juni 2024 gaan 1 miljoen Belgen tussen 16 en 23 jaar voor het eerst stemmen en dat is uniek. Je kan voor het eerst stemmen vanaf 16 jaar in België. 

Jongeren zitten ongetwijfeld met tal van vragen rond deze verkiezingen: ben ik verplicht om te gaan stemmen? Waarvoor stem ik? Moet ik gaan stemmen als ik examens heb? Ik ben geen Belg, mag ik gaan stemmen? Al deze vragen worden beantwoord door De Ambrassade. Surf naar www.tisaanu.be voor meer informatie. Ontdek ook het Instagramkanaal @tis.aan.u. Daar vind je als jeugdwerker, leerkracht of begeleider heel wat info, spel- en lesmateriaal, methodieken, tips en inspiratie over hoe je aan de slag kan gaan met verkiezingen.

Voor praktische vragen kan je terecht bij de overheidswebsite www.verkiezingen.fgov.be.


Verkiezingen bespreekbaar maken in de klas, hoe begin ik daar aan?

Met het lespakket ‘Verkiezingen in de klas’ leer je je leerlingen via verschillende methodieken hoe politieke informatie zich verspreidt op sociale media, hoe ze betrouwbare informatie kunnen herkennen en hoe ze hun eigen mening kunnen vormen over politiek. Hiermee versterk je de mediawijze vaardigheden die nodig zijn om politieke communicatie en informatie te begrijpen en verwerken. Download hier het lesmateriaal. 

Bekijk ook zeker eens het themadossier rond verkiezingen van Media21. 

 

Een wetstraatredactie, wat doet die precies?

Loop een dagje mee met journalist Dario Van Fleteren en ontdek de wetstraatredactie van De Standaard. Hij toont je ook de verschillende verkiezingspagina’s van de krant en gunt je een blik achter de schermen van het Federaal Parlement.

 

Betrouwbaar nieuws? Graag!

Jongeren hebben (ondanks alle doemberichten) een gezonde interesse in nieuws. Uit het meest recente onderzoek van Apenstaartjaren blijkt dat 71% aangeeft een beetje, erg of extreem geïnteresseerd te zijn in nieuws. De smartphone is voor hen het belangrijkste toestel. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat sociale media het belangrijkste kanaal is om nieuws te volgen. Vooral TikTok, Youtube en Instagram zijn populair. Heel wat jongeren zijn zich bewust van de gevaren van sociale media: informatie kan op deze kanalen heel erg gekleurd zijn of soms zelfs volledig vals. Er is een grote behoefte aan betrouwbaar, neutraal maar toch boeiend nieuws bij deze leeftijdsgroep.  

Maar waar vind je betrouwbare informatie? We lijsten het graag even op.

De Standaard lanceerde een pagina waarop alle verkiezingsnieuws wordt gebundeld. Je vindt er ook de Stemtest, zeer handig wanneer je nog niet weet op wie je moet stemmen.
www.standaard.be/verkiezingen

Beluister ook verkiezingspodcast van De Standaard gemaakt door en voor first voters, en voor iedereen die een opfrissing kan gebruiken voor we naar de stembus trekken.

 

Ook bij Het Laatste Nieuws kan je een stemtest doen. Al bijna 2 miljoen Belgen deden dat! Bekijk ook zeker eens de videopagina ‘HLN legt Europa uit’, een videoreeks gemaakt door Europa-expert Jelle Frencken. Omdat de Europese Unie almaar belangrijker wordt in turbulente tijden, omdat we er vaak bitter weinig over weten en omdat jongeren erover moeten stemmen. 

 

Zit je na alle stemtesten nog met meer vragen of ben je nog kritisch voor je resultaat? Dan kan Knack een antwoord bieden via de Stemtest-check. Zo kan je checken overtuigingen nu wel echt oversteenstemmen met die van de partij die als resultaat uit je stemtest kwam.

Voor grondige partij-analyses en politieke rapporten kan je terecht bij Het Nieuwsblad. Ontdek hier hoeveel punten alle politici in ons land scoorden en waarom.

Zie je door het bos de bomen niet meer? De Morgen helpt en lijst voor alle provincies de lijsttrekkers op.

Overzicht. Wie zijn de lijsttrekkers in uw provincie voor de verkiezingen van juni 2024?

De Tijd zorgt voor een Kieswijzer om meer duidelijkheid te scheppen in alle verkiezingsprogramma’s. Een slordige duizend pagina’s. Zo dik is de stapel van alle verkiezingsprogramma’s van de Vlaamse politieke partijen. In deze kiesgids worden ze gebundeld in een vijftigtal vragen.

Even wat afwisseling nodig na heel wat informatie? Via Humo lees je de sappigste achtergrondverhalen en confrontaties tussen alle politieke uitersten, hier bijvoorbeeld tussen Vooruit en Vlaams Belang.

Melissa Depraetere vs. Tom Van Grieken: ‘In uw model rijdt de bus niet meer en staat er geen verpleegster meer aan het bed’

 

Betrouwbaar nieuws via social media, yes please!

Niet alle nieuws via social media is onbetrouwbaar. De openbare omroep en ook enkele nieuwskanalen bieden betrouwbaar (jongeren)nieuws aan via Facebook, Youtube, Instagram en TikTok. 

Zo is er nws.nws.nws van VRTNWS via Instagram met meer dan 350.000 volgers. Zij lanceerden recent nog de Jongerenstemtest

Jongeren stemtest

Bekijk ook zeker eens de Instagrampagina van WatWat. Zij bieden heel wat betrouwbare informatie voor jongeren aan onder de vorm van leuke, korte video’s. 

 

Ooit al van Jonas Lips gehoord? Deze DPG Media-journalist maakt elke dag nieuwsfilmpjes voor TikTok via @hln_be. Hij vlogt elke dag over het belangrijkste nieuws, dus er komen ongetwijfeld ook veel verkiezingsfilmpjes voorbij de komende weken. Toen bleek dat stemadvies via Snapchat niet echt betrouwbaar bleek, maakte hij meteen een video.

Ook De Standaard heeft een TikTokaccount en post dagelijks korte nieuwssnippets.

 

Voor de jongsten onder ons is er steeds Karrewiet. Zij maken elke dag een mini-journaal voor kinderen met leuke reportages. Ketnet is er ook op Instagram.

 

Lees je berichten en weet je toch niet zeker of de gedeelde informatie klopt? Wees steeds kristisch en controleer alle informatie via de checklist van Nieuws in de Klas. 

 

 

Voor meer informatie, volg zeker de Facebookpagina van Nieuws in de Klas. 
Registreer je ook zeker op onze website www.nieuwsindeklas.be en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes in nieuwsland. Vanaf september 2024 kunnen er opnieuw papieren en digitale kranten- en magazinepakketten besteld worden!

*Laatste update:  mei 2024*



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.